9.3 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Община Поморие: Задълженията на болницата в града са 670 000 лева

Днешното състояние на МБАЛ Поморие е в резултат на редица политически решения и действия през годините, за предрешения край на които кметът Иван Алексиев сезира всички държавни институции от няколко месеца насам.

Основната причина за краха на общинските болници, в това число и поморийската, са поставените от НЗОК лимити, водещи до контролирано лечение на здравноосигурените лица. Поставените ограничения обаче не се изчерпват само от здравноосигурените, а и от здравно неосигурените лица, които общинските болници са длъжни да приемат, за разлика от частните. С този надлимитен разход, по задължение и по презумпция, са натоварени общинските болници. Остарели клинични пътеки, неправилно разчетени стандарти, неравнопоставеността на общинските и частните заведения, са само части от големия общ проблем  – общинското и държавно здравеопазване.

Община Поморие е финансирала МБАЛ Поморие с близо 300 хил. лв. само през 2017 г. Поддържа сградния фонд и закупува нова апаратура, но лекарите напускат заради неизплатени заплати. Общината не може да изплаща работни заплати на търговско дружество, каквото е МБАЛ Поморие. Законови пречки обаче пречат и на болницата да работи като търговско дружество без ограничения и прави невъзможна конкуренцията й с частните болници. Намесата на държавата с адекватна политика е спешна!

Днес, МБАЛ Поморие затваря със задължения от 670 хил. лв., в това число са 80 хил. лв. неизплатени от НЗОК надлимитни средства. От общата сума 370 хил. лв. са за текущи разходи и просрочени задължения към фирми и доставчици и 280 хил. лв. за заплати на персонала.

„МБАЛ Поморие не е фалирала. МБАЛ Поморие затваря защото няма персонал. Служителите напуснаха защото, освен че нямат заплати от шест месеца, нямат и сигурност. Сигурността им е в ръцете на Министерството на здравеопазването и в НЗОК. Не общината, а държавата е длъжник на МБАЛ Поморие и не лошият мениджмънт, а лошата политика в здравеопазването доведе до затварянето на болницата в Поморие”, коментира кметът Иван Алексиев.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук