8.8 C
Бургас
вторник, март 19, 2024

Общинска такса върху сувенирите със символи на Несебър

Такса за продажба на сувенири, съдържащи символи на Стария град, въвежда местната администрация в Несебър. Това ще се отнася за предмети, съдържащи изображения на старинния полуостров или елементи от него, представляващи културни ценности.

Несебър е първата българска община, която въвежда такава такса. Основанието е промяна в Наредба № 11 за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, приета от местния парламент на 16 март т.г. Съветниците гласуваха включването на нов член в наредбата на базата на Закона за културното наследство и последваща наредба за неговото приложение.

Търговците се задължават да уведомят Община Несебър със заявление, в което трябва да посочат бройката на сувенирите, които ще създават, разпространяват или използват с търговска цел, съобщиха от общината.

Между двете страни се сключва договор като за всеки търговски артикул се плаща една и съща такса, независимо от цената му – 0.20 лв. За всеки сувенир ще получат холограмен стикер с логото на Община Несебър.

Това е практика в много градове, обмисляме въвеждането й от две години, предстоящия сезон ще ни покаже дали определената минимална такса на бройка сувенир е удачен вариант или трябва да се търси пропорционално облагане на база цената на отделния артикул, коментира кметът Николай Димитров.

От приходите ще се формира фонд, който да се използва за финансиране на археологически разкопки и подпомагане на реставрационни дейности. Контролът ще се осъществува от общински инспектори, но се предвиждали и съвместни проверки със специалисти от инспектората на Министерството на културата, пише „24chasa“.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук