14.3 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Общински съветник призова в Бургас да се свика Кризисен комитет за „Лукойл“

Общинският съветник и кандидат за кмет Ваклин Стойновски призова днес в Бургас да бъде свикан Кризисен комитет за да се обсъди ситуацията с отнемането на лиценза на „Лукойл“. Стойновски недоумява защо местната власт и политици „се спотайват“ и мълчат  при положение, че рафинерията се намира в Бургас и работещите в нея са бургазлии. Местният политик призовава още да бъде свикано заседание на общинския съвет, на което да бъдат поканени министъра на икономиката и енергетиката, областния управител и изпълнителния директор на „Лукойл“. „Почти седмица „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД е без лиценз. Не поставям под съмнение върховенството на закона и не оспорвам заповедите на съответните властови инстанции.  Вън от формалния контекст, свеждащ се до „нарушение-санкция“, на практика с действията си правителството спира работата на най-голямото предприятие в страната и то е на територията на Бургаска община и в него работят наши съграждани. Тази сага, ако продължи седмици, да не говорим за месеци, ще има тежки последствия за гр. Бургас и бургазлии.

            Ефекта за страната беше отчетен по страниците на пресата – непроизведена продукция за стотици милиони левове, спад в постъпленията в държавния бюджет. Аз апелирам към вас да дискутираме за ефекта върху Бургас. Доходите на нефтохимиците са заплашени. Освен личната трагедия за всяко засегнато семейство, ще изчезне и покупателната активност в града ни, допълнително ще се свие оборота на търговията и услугите. Десетки фирми с хиляден персонал, които работят с „Лукойл Нефтохим Бургас“ принудително ще ограничат дейността си. Сътресенията по цялата верига на икономическия живот в града ни ще бъдат силни, но ефекта е лесно прогнозируем – съкращаване на работни места и допълнително обедняване на съгражданите ни.

            Изумително е, че в тази безпрецедентна ситуация отговорните местни власти са оставили говоренето и действията на началниците си в София. Кметът от ГЕРБ, областен управител и разноцветни депутати – мълчаливо се спотайват. Липсата им на реакция е сякаш рафинерията не е край Бургас, а край Кулата.

            Призовавам в Бургас да бъде свикан Кризисен комитет. Призовавам председателят на Общински съвет да свика извънредно заседание на което да бъдат поканени Министъра на икономиката и енергетиката, Областния управител и Изпълнителния директор на рафинерията. На заседанието да бъдат изслушани представители на хората работещи в рафинерията и в делови поредък да бъдат набелязани мерки за овладяване на последствията за съгражданите ни.“, се казва в становището, изпратено до председателя на Общинския съвет в Бургас, до председателите на групи в Общинския съвет и до медиите.stoinovski-dokument-jpg.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук