12.1 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Общински съветници предлагат Почетни значки за бургаски ученици, предотвратили „ало” измама

Да бъдат удостоени с Почетна значка на Община Бургас тримата бургаски ученици Ивелин Йотов Йотов, Антон Симеонов Ковачев и Християн Мартинов Иванов, които са предотвратили кражба по схемата „телефонна измама”. Това предлагат в докладна записка общинските съветници Георги Дракалиев, Галя Василева и Калояна Живкова.

На 3-ти февруари 2016 г. учениците се разхождали по ул. „Дебелт” в комплекс „Възраждане”. По същото време, в близост до тях 77-годишна бургазлийка предавала 700 лв. на „ало”-измамник. В момента, в който той грабнал парите и хукнал да бяга, тя разбрала, че е ограбена и започнала да вика за помощ. Без да се замислят, учениците го подгонили, а в движение привикали няколко мъже, които работели в близкия автосервиз. След кратко преследване крадецът бил заловен в района на бул. «Мария Луиза» №51 и предаден на органите на реда. Вследствие на тази навременна и бърза намеса, кражбата била предотвратена, а парите – върнати на жената.

Учениците, отличили се в този случай, са Ивелин Йотов Йотов от 5 „б” клас на Природо-математическата гимназия, Антон Симеонов Ковачев от 6 „б” клас на ОУ „Любен Каравелов“ и Християн Мартинов Иванов от 4 „б” клас на ОУ „Княз Борис І“.

В докладната записка съветниците са отбелязали, че адекватната и смела реакция на децата, безспорно, заслужава адмириране и поощряване. В Наредбата за символиката и отличията на Община Бургас е предвидена възможност, в случаи на “проявени героизъм, себеотрицание, гражданска чест и доблест”, заслужилите да бъдат удостоявани с Почетна значка на Община Бургас.

„Ние сме убедени, че такива действия трябва да служат за добър пример на младото поколение, затова считаме, че е необходимо тримата ученици да бъдат отличени и от Общински съвет-Бургас”, пишат в мотивите си тримата съветници.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук