13.8 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Обявиха грипна епидемия и в Бургас

 От днес официално е обявена грипна епидемия в Област Бургас. Това реши на свое заседание Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания. От утре е обявена и грипна ваканция, до края на месеца, за всички училища в областта. Детските градини ще работят, но децата ще бъдат приемани след щателен преглед и при липса на всякакви симптоми на грип.

В момента Бургас е в пика на заболяването. Заболелите са  223 души на 10 000. Епидемия се обявява при 200 заболели на 10 000, уточниха от здравната инспекция в града. От днес се забраняват детските и женските консултации, спират се плановете операции и свижданията в болниците, както и ваксинациите.

Специалистите съветват да се ограничат масовите прояви и струпването на много хора на едно място или да се ползват маски. Препоръчва се пълноценна, богата на витамини храна и повече сън и почивка.

Вирусът, който повяла по-голяма част от болните, е вече познатият AH1N1 или така нареченият- свински грип. При първи симптоми веднага трябва да се посети личния лекар и да се пият противогрипни препарати, които действат в първите 48 часа от заболяването. От РИОКОЗ увериха, че джипитата са снабдени с необходимите количества препарати, които трябва да се дават безплатно.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук