9.3 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Обявиха регламента за конкурса „Бургас и морето“

Община Бургас обяви регламента на Националният конкурс за песен „Бургас и морето“ – 2014. И тази година организатор е общината, а конкурсът се провежда под патронажа на кмета Димитър Николов и ще е под надслов – „За повече българска музика в родния ефир“. Националният конкурс ще се проведе на 26 юли в Бургас.

Целта на конкурса е създаване и популяризиране на нови български песни. Могат да участват всички български композитори, които в срок до 17.00 ч. на 23 май трябва да представят своите песни. Конкурсният пакет трябва да съдържа: песен на СD във финален вариант (студиен запис); текст на песента; кратко представяне на авторския екип. Максималното времетраене на отделните песни е 4 min.

Песните могат да бъдат изпълнени, както от популярни, така и от талантливи млади изпълнители и да се придържат към мелодичното поп звучене на фестивала. Песните, допуснати до финалния кръг, се изпълняват на живо в съпровод на оркестър „Горещ пясък“. Всеки автор на музика, автор на текст и изпълнител има право да представи една песен за участие в конкурса. Тя трябва да е нова и да не бъде популяризирана преди обявяването на имената на песните-финалисти от подборната комисия.

Песните изпратени за участие във фестивала следва да са с аранжимент, съобразен със състава на група „Горещ пясък“. Всеки авторски екип, който желае в представянето на песента му да участват допълнително оркестранти, вокали и/или балет, осигурява тяхното присъствие за своя сметка. Студийният запис на песента в завършен вид, който се предоставя за участие в конкурса е за сметка на авторския екип. Подборната комисия, определена от организаторите, ще заседава на 30 май в Бургас. На финала се допускат до 12 песни.

Допуснатите до конкурса автори ще бъдат уведомени в тридневен срок. Допуснатите песни ще бъде публикувани на официалния сайт на Община Бургас www.burgas.bg и на сайта на фестивала – www.burgasimoreto.org до три дни след обявяване на решението на подборната комисия. За всяка песен, допусната до финалния кръг, се изплащат 450лв за музика; 200лв за текст ако е писан специално за конкурса; аранжимент – 300 лв; солово изпълнение – 220 лв; дуетно или групово изпълнение – 400 лв.

Финалният кръг на конкурса ще се проведе на 26 юли в Летен театър – Бургас, като концерт-спектакъл пред публика и жури.  Песента победител определена от публиката ще получи 2 000 лв. и пластика; за първа награда журито ще даде 5 000 лв. и пластика; за втора – 3 000 лв. и пластика и за трета – 1 000 лв. и пластика.Наградите за песен от Община Бургас се разпределят между творческия екип като 40% от наградата е за автора на музиката и по 20% за авторите на текста, аранжимента и изпълнителя. Класацията се определя чрез гласуване от жури. Публиката в Летния театър на Бургас дава своя вот и определя Наградата на публиката.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук