15.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Ограничават достъпа до помоща ин- витро в Бургас

Поправка в правилника за отпускане на помощта за ин-витро  ще ограничи достъпа на бургазлии до парите, алармират от СДС. На същото мнение са и представители на неправителствени организации, занимаващи се с проблемите на стерилитета.

Готвените промени са внесени от общинския съветник от ГЕРБ Стоян Евтимов и предвиждат помощта за ин-витро вече да не се отпуска на хората във вид на парична сума, а да се превежда директно на ин-витро лабораторията на МБАЛ-Бургас, която да проведе необходимите изследвания и консултации. В мотивите си той е посочил, че липсва отчетност как хората изразходват парите и няма как да се разбере дали жената е забременяла естествено, или след ин-витро процедура.

„Тази поправка е незаконосъобразна и нецелесъобразна. Основният мотив за въвеждане на този вид помощ беше, да се подпомогне решаването на проблем на бургаски граждани, чрез предоставяне на финансови средства. Подпомаганите сами решават чии услуги да ползват”, коментира адвокат Вълчо Чолаков, общински съветник от СДС-Бургас. Той е категоричен, че контрол върху разходваните средства трябва да има, но не и контрол върху изборът на специалисти и вярата в техните възможности. „Този административен подход ограничава свободния избор на хората как да ползват помощта и в голяма степен я обезмисля. Правилникът подпомага двойки с репродуктивни проблеми, а не конкретни лаборатории”, каза още адвокат Вълчо Чолаков и допълни, че предвиденото териториално ограничение за ползване на помощта противоречи на чл.107, т.1 от Договора за функционирането на Европейския Съюз, във връзка с чл.1, ал.1 и §.1, т.1 от Закона за държавните помощи, според който „всяка помощ, предоставена от държава-членка или чрез ресурси на държава-членка, под каквато и да било форма, която нарушава или заплашва да наруши конкуренцията чрез поставяне в по-благоприятно положение на определени предприятия или производството на някои стоки, доколкото засяга търговията между държавите-членки, е несъвместима с вътрешния пазар”.

„Обвързване предоставянето на финансова помощ с ползването й при ограничаване на териториалния обхват, нарушава конкуренцията, чрез предоставяне на по-благоприятно положение на определеното специализирано заведение”, твърди още Вълчо Чолаков.

Нещо повече – за подобно решение общинският съвет, както и самата лаборатория могат да бъдат глобени от Комисията за защита на конкуренцията, тъй като става въпрос за изключителна финансова привилегия. Според сините, пазарните правила са тези, които ще направят конкуретни услугите на бургаските специализирани заведения,

в резултат на което хората сами ще идват и ще използват помощта в Бургас, а няма да пътуват до други градове.

На същото мнение са и Ваня Христова, координатор на фондация „Искам бебе” за гр. Бургас и Донка Куцарова от сдружение „Зачатие”. „Ние сме твърдо против териториалното ограничение, защото всеки трябва да има възможност да избере лекарски екип, на който да се довери”, коментира Ваня Христова.

По инициатива на СДС – Бургас от 2009 г. насам всяка година в общинския бюджет се заделят средства, които отиват за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук