23.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Одобрена е Морската стратегия на България

Правителството одобри Морската стратегия на България и програмата от мерки за териториалните морски води в тяхната цялост – от бреговата линия до границата с изключителната икономическа зона на страната, които са разработени за шестгодишен период. Целта е постигане на съгласуваност между различните политики, споразумения и законодателни мерки, чието въздействие е насочено върху морската околна среда и нейното опазване.

За намаляване и антропогенният натиск върху морската среда са планирани мерки, с които да се гарантира постигането на целите на Морската стратегия за опазване на морските води. Те са свързани със защитата и съхраняването на морската околна среда, с предотвратяване на нейното влошаване и възстановяване на морските екосистеми в територии, които са били неблагоприятно засегнати.

Мерките са свързани и с предотвратяване и намаляване на въвеждането и освобождаването на вещества с антропогенен произход в околната среда. Целта е поетапното премахване на замърсяването и гарантиране на липсата на съществено въздействие или опасност за човешкото здраве, биологичното разнообразие на морските екосистеми и законосъобразното използване на морето.

С Морската стратегия и програмата от мерки се изпълняват изискванията на Рамкова директива за морска стратегия, чиято основна цел е поддържане или постигане на добро екологично състояние на морската околна среда до 2020 г. Въвежда се и принципът на дългосрочно планиране и координирано прилагане на Рамковата директива между компетентните органи, имащи отношение към опазването на морската околна среда.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук