17.6 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

ОИЦ – Бургас говори за предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС

Областен информационен център – Бургас проведе среща, по повод предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Събитието уважиха представители на читалища, НПО, Общински съвет и местни и национални медии.

 

В срещата бе представена институционалната рамка на Европейския съюз и в частност Съвета на ЕС. Основният акцент в събитието падна върху ротационното Председателство, което се поема от страната ни на 01 януари 2018 г.

 

В мероприятието стана ясно, че Председателството на Съвета на ЕС се осъществява на ротационен принцип от всяка държава-членка за срок от шест месеца. За по-добрата приемственост и последователност в работата на Съвета е създадено така нареченото „трио“, в което участват по три държави, които изготвят и изпълняват 18-месечна програма. България за пръв път ще поеме Председателството и това ще се случи в периода от месец януари до месец юни на 2018 г. Страната ни ще си партнира с Естония и Австрия.

 

Към момента има реализирана среща на „триото“ във връзка с 18-месечната програма, която се състоя през септември в Талин, Естония. Следват още няколко, докато бъде приета официално програмата. България изготвя своя 6-месечна програма, въз основа на общата.

 

Приоритетите на „триото“ трябва да се вписват в рамките на плана „Европа 2020“. На този етап е ясно, че за България важен приоритет са енергийните въпроси, а фокусът на цялостната програма е отправен към сигурността, икономическият растеж, конкурентоспобността, възможностите за малките и средни предприятия.

 

На срещата в ОИЦ бяха засегнати и предизвикателствата, които стоят пред страната ни. Те са свързани с компоненти като управлението, визията, която страната ни ще предложи и начина, по който ще се рекламираме пред останалите страни-членки на ЕС и света.

 

Какви са планираните събития у нас по време на Българското председателство и как страната ни може да се възползва от това да се рекламира като туристическа и бизнес дестинация, да популяризира своите природни, исторически и културни забележителности, бе другият акцент в информационната среща.

 

След събитието, в свободна дискусия, присъстващите зададоха въпроси за това, как ще бъде подготвена администрацията при встъпване в Председателството, други се интересуваха дали Бургас ще вземе участие в календара на събитията през 2018 г.

 

 

ОИЦ – Бургас е част от мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове в България, функциониращи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук