16 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Окончателно: Онник е под стража

Окръжният съд на Бургас потвърди определение на Районен съд – Царево за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Онник М., като не откри нови обстоятелства, които да обосновават искането от страна на защитата на обвиняемия за промяна на мярката за неотклонение „Задържане под стража“ в по-лека такава. Въззивната инстанция потвърди определението на Царевския районен съд и в частта, обвиняемият да не може да прави ново искане за промяна на мярката в двумесечен срок.

Припомняме, че първоначално на 24.09.2016 г., първоинстанционният съд е взел по отношение на обвиняемия мярка за неотклонение „Задържане под стража“, което определение е било потвърдено от Окръжен съд – Бургас, шест дни по-късно.

Настоящата инстанция напълно споделя правните изводи на Царевския районен съд, според които може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият, в съучастие като съизвършител, след предварителен сговор с Пламен А. и Георги А. е извършил деянието, за което му е било повдигнато обвинението. Този извод се обосновава от показанията на разпитаните свидетели и полицейските служители. Онник М. е бил разпознат както от превозваните чужди граждани, така и от самите му съучастници. Според въззивния  съд събраните по делото доказателства сочат за добре обмислена и планирана задружна дейност. Съдът намери, че съществува и наличие на опасност обвиняемият да се укрие. Показателен е факта, че на 28.07.2016 г., на два пъти Онник М. не е изпълнил полицейско разпореждане да спре за проверка в района на гр. Царево и КПП „Караагач“, като по този начин е осуетил полицейските проверки, избягал е от местопрестъплението и след един месец е бил установен в гр. София. Този факт за съда извежда съществуването на сериозна опасност обвиняемият да извърши нов опит да се укрие и показва висока степен на обществена опасност на дееца и склонност на същия да възпрепятства нормалния ход на действията по разследването. В този си извод Бургаският окръжен съд се обосновава и с факта, че настоящето деяние е било извършено в изпитателния тригодишен срок, за който е отложено изпълнението на наказание „Лишаване от свобода“ за срок от една година, наложено на Онник М. през 2015 г. от Софийски районен съд, за престъпление по чл. 198, ал. 1, пр. 1, вр. с чл. 18, ал. 1 от НК, както и в периода на изпълнение на наказанието „Пробация“, наложено на обвиняемия от Районен съд – Свиленград през 2016 г. за престъпление по чл. 279, ал. 1, вр. с чл. 20, ал. 2, вр. с чл. 18, ал. 1 от НК.

Онник Мариносян е привлечен към наказателна отговорност за извършено престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1 предл. първо, т. 4 и 5, вр. с чл. 281, ал. 1, вр. чл. 20 ал. 2  от НК. Обвинението е за това, че на 28.07.2016 г. от землището на с. Синеморец, в зоната на отговорност на ГПУ Царево, в съучастие, като съизвършител след предварителен сговор с Пламен А. и Георги  А., с цел да набавят за себе си имотна облага противозаконно подпомогнали група чужденци 33 /тридесет и три/ лица, самоопределящи се като граждани на Ислямска Република Афганистан, между които и 12 /дванадесет/ лица ненавършили 18-годишна въдраст, да пребивават и да преминават в страната в нарушение на закона, чрез извършване на превоз по път от с. Синеморец – гр. Царево към вътрешността на страната, в нарушение на закона. Деянието е извършено, чрез използване на моторни превозни средства – три леки автомобила и деянието е извършено по отношение на повече от едно лице.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук