14.9 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Окръжен съд – Бургас върна на прокуратура дело за катастрофа с двама пострадали

Окръжен съд – Бургас не даде ход на наказателното дело срещу Станимир Василев и го върна на прокурора, за отстраняване на допуснати процесуални нарушения в досъдебното произвоство.

Съдебна палата Бургас

Окръжна прокуратура – Бургас е повдигнала срещу Василев обвинение за това, че на 16.10.2013 г. на улица в гр. Поморие, преминавайки през кръстовище, при управление на лек автомобил „Рено Еспейс“ е нарушил правилата за движение по пътищата – чл. 119, ал. 1 и ал. 4 и чл. 120, ал. 1 от Закона за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на софиянец, настъпила вследствие на черепно-мозъчна травма, довела до мозъчен оток и подтискане на дейността на жизненоважни центрове на мозъка, както и средна телесна повреда на столичанка, причинила трайно затруднение за движението на десния й крак.

Окръжен съд – Бургас посочи, че по делото не са установени всички лица, имащи право на обезщетение за неимуществени вреди, а именно родителите на починалия при транспортното произшествие. При даване ход на процеса сега, биха се нарушили правата им да поддържат обвинението наред с прокурора и да предявят граждански иск. Съдът посочи, че е необходимо да бъдат издирени родителите на пострадалото лице и да бъдат уведомени за тяхното право да участват в наказателния процес.

Съдът констатира също, че в правните изводи на обвинителния акт не е посочено, че престъплението е извършено на пешеходна пътека. При наличие на това квалифициращо обстоятелство, ако бъде признат за виновен, подсъдимият трябва да получи по-тежко наказание. Неяснотата в обвинителния акт ограничава правото му на защита. С тези аргументи Окръжен съд – Бургас върна делото на държавното обвинение.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук