17.1 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Окръжен съд – Бургас задържа под стража разследван за разпространение на наркотици

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение задържане под стража на Пламен Ангелов, разследван по досъдебно производство за две обвинения, свързани с наркотични вещества.

снимка: архив МВР
снимка: архив МВР

Той е привлечен да отговаря за това, че на 20.05.2014 г., в гр.Бургас, местността «Капче», без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите и Наредбата за условията и реда за разрешаване на дейностите от ЗКНВП, придобил по неустановен начин и държал в себе си, високорискови наркотични вещества, с цел разпространение. Както и за това, че на 20.05.2014 г., в гр.Бургас, в условията на съвкупност, без необходимото надлежно разрешително разпространил, чрез продажба на свидетел, един брой прозрачно полиетиленово пликче, съдържащо кафеникаво вещество – амфетамин.

Представителят на Окръжна прокуратура – Бургас пледира пред Окръжен съд – Бургас спрямо Ангелов да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение. Прокурорът заяви, че в разследването са събрани доказателства, които аргументират обосновано предположение, обвиняемият да е извършил престъплението, за което е привлечен да отговаря. Предстои да бъдат получени заключенията по назначените в досъдебното производство експертизи. Държавното обвинение смята, че ако не бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Ангелов, съществува реална опасност, той да извърши други престъпления, подобни на това, за което е привлечен като обвиняем. Прокурорът прави този извод въз основа на високата обществена опасност на деянието, за което е разследвано лицето, и от обстоятелствата, че то нееднократно осъществявало продажба на наркотични вещества в разрез със Закона и е осъждано. На мястото, където обвиняемият е осъществявал дейност, са били открити два пистолета, а няма данни той да притежава разрешение за носене на оръжие.

Защитникът на Ангелов помоли съда да му определи по-лека мярка за неотклонение – парична гаранция. Адвокатът твърди, че предположението на прокуратурата за извършено от подзащитния му престъпление свързано с наркотични вещества, не е обосновано, въпреки проведените многобройни процесуално-следствени действия. Наркотични вещества били намерени близо до портала на обекта, на който работи Ангелов, и не можело да се твърди, че са негови, нито че ги бил продал на някого. Според адвоката, че двата пистолета са на някой друг от обитаващите пункта за изкупуване на метали и фургона до него. Той поясни, че подзащитният му е осъждан за изкупуване на отпадъци без лиценз и представи удостоверение за приключеното изтърпяване на наложеното му наказание пробация. Защитникът каза, че не съществува опасност Ангелов да се укрие или да извърши друго деяние, тъй като се интересувал само от грижите за семейството си.

Пред Окръжен съд – Бургас обвиняемият заяви, че предстои да започне работа по трудов договор и моли, да му се даде възможност да се грижи за семейството си.

Окръжен съд – Бургас прецени въз основа на събраните до момента доказателства, че е налице обосновано предположение, Ангелов да е извършил престъпленията, за които е привлечен като обвиняем, както и че съществува реална опасност той да извърши престъпление, ако не бъде задържан. По тези съображения съдебният състав му наложи мярка за неотклонение задържане под стража.

Определението на първоинстанционния съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Бургас в 3-дневен срок. При подадена жалба, делото там е насрочено за 30.05.2014 г.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук