14.3 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Окръжен съд – Бургас задържа под стража издирван от френските власти

Окръжен съд –Бургас взе мярка за неотклонение задържане под стража на Мехмед Абил, за да се обезпечи присъствието му в предстоящо производство за разглеждане на издадена срещу него Европейска заповед за арест. Тя е издадена на 31.07.2014 г. от заместник – прокурор на Първоинстанционния съд в гр. Мо при Апелативен съд – Париж, Република Франция. Абил е търсен за осъществяване на наказателно преследване по обвинение в скиминг и измама в големи размери. 

съд бургас

Той ще бъде разследван за участие в организирана престъпна група, която в периода от 01.05.2012 г. до декември 2013 г. в различни градове на френска територия е поставяла на банкомати скимиращи устройства за четене на данни от платежни инструменти – банкови карти.

Представителят на Окръжна прокуратура – Бургас заяви, че поддържа искането за налагане на най-тежката мярка. Той обърна внимание, че по френския Наказателен кодекс, престъплението, за което е търсен Абил, се наказва с 10 години лишаване от свобода. Прокурорът намира, че за да се осигури участието му в делото за разглеждане на искането за предаване на компетентните френски власти, е необходимо той да бъде задържан под стража.

Служебният защитник на Абил установи, че Европейската заповед за арест отговаря на изискванията на закона. Предвид доброто процесуално поведение на неговия подзащитен и неговото намерение да заяви съгласие за предаване, предостави на съда да прецени каква мярка за неотклонение да вземе. Пълномощникът обърна внимание, че в случая е допустимо налагане и на по-лека мярка за неотклонение.

Мехмед Абил потвърди своето желание възможно най-бързо да бъде предаден на френските съдебни власти. Съдът, като съобрази представените по делото доказателства, включително Европейската заповед за арест, наложи мярка за неотклонение задържане под стража. Съдът се аргументира, че във връзка с кратките срокове за разглеждане на искането за предаване на търсеното лице и опасността той да се отклони, е необходимост да се обезпечи участието му в процеса.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Бургас, като евентуалното дело там е насрочено за 31.10.2014 г. от 10 ч.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук