11.5 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Окръжен съд – Бургас осъди турски гражданин, предложил подкуп на полицаи

Окръжен съд – Бургас призна турския гражданин Мемет Карадуман за виновен в това, че на 4 април 2012 г. на главен път в местността „Босна“ ,в околностите на гр. Малко Търново, е дал подкуп на полицай. Парите, пет банкноти с номинал 10 лв., са дадени на старши полицай в ГОДГ към ГПУ – Малко Търново, за да не извърши проверка на пътниците в автомобила – сирийски граждани без документи за самоличност. Полицай Турският гражданин е предложил още подкуп – една банкнота с номинала 100 EUR, на същия служител в ГПУ-Малко Търново, за да не извърши  проверка на пътниците   в автомобила – сирийски граждани без документи за самоличност.

Окръжен съд – Бургас му наложи наказание пробация с три пробационни мерки. Карадуман трябва да полага подпис при пробационен служител по пробационна мярка „задължителна регистрация по настоящ адрес“ и да се явява на „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от 1 година. По третата пробационна мярка – поправителен труд по местоработата му в гр. Кубрат, ще бъдат удържани 15 на сто от трудовото му възнаграждение в полза на държавата за срок от осем месеца.

Окръжен съд – Бургас отне в полза на държавата предложените от Карадуман като подкуп пари.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране в петнадесетдневен срок пред Апелативен съд гр. Бургас.

Окръжен съд – Бургас разгледа делото като съкратено съдебно следствие, след като подсъдимия призна вината си и фактите в обвинителния акт и даде съгласие да не се събират доказателства в съдебното производство. По този ред, предвид многобройните смекчаващи вината на Карадуман обстоятелства, съдът определи наказанието под най-ниския предел.

Според обвинителния акт в деня на инцидента двама старши полицаи били наряд като автопатрул в местността „Босна“ край Малко Търново. Около 16,45 ч. те спрели за проверка автомобил „Форд“ с разградска регистрация. Водач бил турският гражданин, който има статут на постоянно пребиваващ в Република България. С него пътували четирима сирийски граждани, преминали без разрешение от българските власти турско-българската граница. Подсъдимият ги превозвал по уговорка с друго лице. Единият служител на реда поискал документите на водача за проверка, а той му ги подал с 5 банкноти по 10 лв. Свидетелят ги поел и попитал, защо му ги дава. Канадуман обяснил, че са за почерпка. Полицаят хвърлил през прозореца в краката на подсъдимия банкнотите и поискал за проверка документите на останалите пътници. Тогава подсъдимият взел от седящия до него сирийски гражданин банкнота от 100 EUR и я предложил на полицая. Той заявил, че не иска пари, а документите за проверка. След като станало ясно, че пътниците са незаконно пребиваващи у нас, двамата старши полицаи задържали подсъдимия и сирийските граждани. Последните са поискали право на убежище.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук