17.1 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Окръжен съд – Бургас потвърди ареста на обвиняем за телефонни измами

Окръжен съд – Бургас потвърди наложената на Добрин Тодоров мярка за неотклонение задържане под стража. Той е привлечен като обвиняем за измама представляваща опасен рецидив. Разследван е за това, че в условията на продължавано престъпление и на опасен рецидив, в съучастие като съизвършител с неустановени по досъдебното производство лица, с цел да набави за себе си, или за другиго от съучастниците си имотна облага поддържал у трима бургазлии заблуждение, възбудено от неустановените по делото лица и с това им е причинил имотна вреда в размер общо на 3800 лева.

Съдебна палата Бургас

На 13.09.2014 г. в гр.Бургас, неустановеното по делото лице, се обадило на домашния телефон на бургазлийка, представяйки се за нейн братовчед, живеещ в Германия. Под предлог, че и изпраща колет, съдържащ лекарства, 6000 EUR и документи, я накарал да предаде на куриер сумата от 200 лева, предназначени за извършване на куриерската услуга „освобождаване на пратката”. На 14.09.2014г. в гр.Бургас, неустановеният извършител се обадил на домашния телефон на друга жена, представил се за внука й в чужбина. Под предлог, че й изпраща пратка, съдържаща 7000 EUR и документи, я накарал да предаде на представител на куриерска фирма 1800 евро, предназначени за извършване на куриерската услуга „освобождаване на пратката”. На следващия ден неизвестният се обадил на домашния телефон на трета пострадала, представяйки се за нейн познат. Под предлог, че внукът й е в болница и са му необходими 3000 лева за „даване на кръв”q направил опит да й причини имотна вреда в размер на 2000 лева, но деянието останало недовършено, по независещи от дееца причини.

На 18.09.2014 г. Районен съд – Бургас е наложил на Тодоров мярка за неотклонение задържане под стража. Той обжалва това определение. Пред въззивния съд Тодоров заяви, че съжалявал за стореното. Той търсел работа, затова пуснал обява във вестник. Разбрал, че задачата, която му възлагат е измама и желаел да отмъсти на хората, заради които вече е търпял наказание лишаване от свобода. Младежът помоли мярката за неотклонение да бъде изменена в по-лека.

Окръжен съд – Бургас установи, че Тодоров е разследван за тежко умишлено престъпление. Събраните в досъдебното производство доказателства водят на извод, че той е автор на престъплението, за което е привлечен като обвиняем. Съдът обърна внимание, че самият той не отрича виновното си поведение в дадените от него обяснения. Съдебният състав посочи, че той вече е осъждан три пъти за престъпления от същия вид. Твърденията му, че е извършил тези действия, за да накаже и отмъсти на лица, които са го вкарали в затвора, съдът приема за неправдоподобни. Напротив, съдът намира, че действията му сочат да е участвал в схема за измами, която му е била предварително известна. Като основание за наличието на престъпен умисъл у Тодоров, съдът коментира начина на извършване на престъплението – той е сторил 3 деяния в рамките на 3 дни. Месеци след излизането му от затвора през месец април, той е подновил престъпната си дейност. С тези аргументи Окръжен съд – Бургас намери като неоснователна жалбата на Тодоров и потвърди взетата мярка за неотклонение задържане под стража.

Определението не подлежи на обжалване и протест.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук