13.2 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Окръжен съд – Бургас спря производство по дело за опит за убийство, до издирването на подсъдимия

Окръжен съд – Бургас заседава по делото за опит за убийство на П.М., подсъдимим по което е Даниел П., който не се яви на днешното заседание. Съдебният състав уточни, че по постъпили по делото данни, през м. октомври 2016 г., Даниел П. е подал документи за издаването му на нов паспорт в посолството на Република България в Копенхаген. Въпреки издадената от Прокуратурата Европейска заповед за арест подсъдимия все още се издирва и не е  задържан.

Окръжният съд на Бургас счете, че продължаването на делото в отсъствието на подсъдимия Даниел П. ще затрудни разкриването на обективната истина, още повече, че по делото има информация за неговото пребиваване в Кралство Дания. Поради това, на основание чл. 290, ал. 1, вр. чл. 25, т. 2 от НПК, съдът спря производството по делото, водено срещу подсъдимия Даниел П.

Припомняме, че Даниел П. е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл. 116 ал. 1, т. 6, предл. второ и трето, т. 9 и т. 11, вр. чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1  от НК, за това, че на 30.08.2005 г. в гр. Бургас, направил опит умишлено да умъртви  П. М. от гр. Бургас, чрез нанасянето с нож на седем прободни рани, като деянието извършил по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост, предумишлено и по хулигански подбуди, при което смъртта на пострадалия не е настъпила по независещи от дееца причини- оказването на своевременна и квалифицирана медицинска помощ, предотвратила смъртния изход.

На 31.05.2016 г. Окръжният съд на Бургас призна за виновен Даниел П. в извършване на престъплението, в което е обвинен и го осъди на шест години „Лишаване от свобода“, което да изтърпи при първоначален строг режим. Според съдебното решение Даниел П. трябваше да заплати сумата от 35000 лв. като обезщетение за причинени неимуществени вреди на частния обвинител и граждански ищец П. М. Постановената присъда беше обжалвана от частния обвинител и от защитника на подсъдимия, който е в неизвестност от 2005 г. Бургаският апелативен съд отмени присъдата наложена на Даниел П. и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на окръжния съд в града. Според въззивната инстанция по време на съдебната фаза на първа инстанция са допуснати съществени нарушения, които ограничават процесуалните права на всички страни в наказателното производство, а липсата на надлежни мотиви правят невъзможно да се провери правилността на атакувания съдебен акт.

През 2016 г. Бургаският окръжен съд оправдава подсъдимия Даниел П. по чл. 116, ал. 1, т. 11 от НК, а именно, че деянието е извършено по хулигански подбуди. Срещу тази част от съдебния акт не е подаден въззивен протест или жалба и той е влязъл в сила.

Настоящето определение на Окръжен съд – Бургас подлежи на протест пред Апелативен съд – Бургас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук