21 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Окръжен съд – Бургас спря дело за убийство срещу Пламен Дишков- Кела

Окръжен съд – Бургас спря наказателно производство за предумишлено убийство на бизнесмена Димитър Стоянов-Мастара срещу Пламен Дишков до обявяване на решение на Върховния касационен съд по друго дело. Окръжен съд – Бургас приема, че от изхода на процеса в Касационния съд зависи, дали може да бъде даден ход на делото за убийство, или ще се наложи то отново да бъде върнато на Окръжна прокуратура.

снимка: 24 часа

Дишков и други две лица – Бойко Стоянов и Тодор Неделчев, са били осъдени за предумишлено убийство, извършено в съучастие. С присъда на Апелативен съд – Бургас от 09.03.2007 г. на Стоянов и Дишков са били наложени наказания по 20 години лишаване от свобода, а на Неделчев – 16 години лишаване от свобода. Присъдата е потвърдена с решение на ВКС от 11.10.2007 г.

По искане на Окръжен прокурор – Бургас, Върховният касационен съд сега разглежда дело за частична отмяна на тази присъда по отношение на Неделчев и връщане на делото в досъдебното производство. Позицията на държавния обвинител се основава на неистински показания, дадени от свидетел по делото, по което е осъден. ВКС е разгледал искането в съдебно заседание на 28.01.2014 г. и е обявил делото за решаване.

Съдебното производството спрямо Дишков е протекло задочно. След издирването му с Европейска заповед за арест, по негова молба Върховният касационен съд е отменил на 16.05.2012 г. присъдата на Апелативен съд – Бургас в частта, с която той е осъден. ВКС е върнал делото в досъдебното производство.

Това досъдебно производство е приключило с обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Бургас срещу Дишков, внесен в Окръжен съд – Бургас на 08.01.2014 г. Съдът намира, че съдебният спор във ВКС, образуван по жалба на друго, осъдено за същото деяние лице, е от съществено значение за разглеждането на делото срещу Дишков. Това обстоятелство препятства даването на ход на делото и насрочването му в открито съдебно заседание.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук