11 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Олигархът Банев не плаща 12 г. за приватизирани имоти

Българската държава се оказва в невъзможност да си вземе законните средства от фирми свързани с Николай Банев за приватизацията на терени и недвижима собственост по Южното Черноморие,  съобщи сайтът  stroitelstvo-more.info. В продължение на 12 г. приватизираните активи на туристическо дружество “Хелио-Тур-с” АД не са платени на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол /АПСК/. Чрез продажба на активи на бившето държавно предприятие през 2000 г. фирмите на Банев  са сложили ръка на най-атрактивните парцели и курортни зони на юг от Бургас. Конкретно това са

 

Имотите

 

1. Къмпинг „Градина” – с площ от 73 дка и оценка от Министерството на икономиката /МИ/ на приблизителна стойност 660 000 лв.

2. Комплекс „Каваци” – 217 дка, оценка на МИ – 3 100 000 лв.

3. Къмпинг „Каваци” – разширение – 17 дка, оценен за 100 000 лв.

4. Къмпинг „Златна рибка” – 58 дка, оценен за  520 000 лв.

5. Къмпинг „Веселие” – 30 дка, оценен за 240 000 лв.

6. Къмпинг „Черноморец” – 110 дка, оценен за 570 000 лв.

7. Резиденция Созопол и  ресторантите „Винарска изба”„Механа” и „Хоризонт” – оценка 400 000 лв.

както и много други по-малки обекти със значителна обща стойност.

 

Определената тогава цена е била символична – 700 000 $, като повече от половината, или 378 000$ да бъдат заплатени с компенсаторни инструменти /бонове от масовата приватизация/. От цялата сума са платени едва 70 000$, непосредствено след сключване на сделката. Останалата сума не е заплатена от купувача, въпреки че през годините той се е разпореждал с държавната собственост както намери за добре. Определено може да се твърди, че сериозно е нарушен държавния и обществен интерес. Първоначално Банев придобива 40% от акциите на “Хелио Тур-с” АД. През следващите няколко години останалите 60% са били изкупени от свързани с него фирми директно от Министерството на икономиката, но не с парични вноски, а с компесаторни бонове. Така в крайна сметка е придобит пълен контрол върху емблематичните за всички българи курорти.

 

В продължение на 12 г. АПСК води съдебни дела срещу фирмите “Приват турист” ООД и “Хелио тур-с” АД, за да получи в крайна сметка дори и символичните суми, които е трябвало за продаденото държавно имущество. През цялото това време делата са били бавени, отлагани и “шиканирани” по всякакъв начин, чрез различни адвокатски трикове. След като в крайна сметка българската държава, в лицето на АПСК, е спечела съдебното дирене окончателно, се оказа в абсурдното състояние на нова правна невъзможност да си прибере парите за приватизираните имоти.

 

Абсурдът на “пиратската” приватизация

 

Фирмите на Банев веднага завеждат на свой ред дела срещу държавата, с искане да бъде прекратен приватизационния договор, но след като 12 г. са  ползвали по всякакъв начин продобитите имоти и от тях са извличани сериозни парични ползи. Всичко това се прави с една единствена цел, а тя е персонално облагодетелстване, с цената на накърнена законност и обществена щета.

 

Мотивите са, че към част от приватизирания имот в к-г „Каваци” са предявени реституционни претенции. За тях, очевидно, г-н Банев научава едва през 2012 г., въпреки че още от 1999 г. цялата страна се тресе от протестите на собственици на крайморски имоти.

„Към момента на приватизационната сделка се е знаело за предявени и удовлетворени претенции към част от имотите на „Хелио-тур-с”. Този факт беше записан и в информационния меморандум, отразен е и в писмо от МИЕТ още навремето.”, спомня си адвокат Силвия Иванова, представляваща група собственици на земи, срещу които Банев води съдебни дела.

Приватизаторът  завежда съдебни искове срещу над 100 физически лица, наследили малки терени край морето, възстановени с решения на поземлените комисии. Някои от съдебните спорове все още не са приключили, а в обществото те станаха печално известни и с актовете на насилие над вещи лица.

Според експерти развалянето на договора за приватизация е невъзможно по няколко причини. Основната е, че няма как Банев да обезщети държавата за това, че е ползвал 12 години нейно имущество без да плати за него. Развалянето на договора не означава и автоматично връщане на всички недвижимите активи в собственост на държавата, а само на 40% от акциите на „Хелио тур-с”. Фирмата първо приватизатор  „Приват турист” ООД, вече не притежава 40% , а едва 7.95% от акциите. Това е още едно доказателство за абсурдността и недопустимостта на подобен иск.

Незаконно строителство

 

В последно време е започнала масирана проверка от органите на ДНСК в имотите на Банев. Само в къмпинг „Каваците” са установени 7 незаконни постройки, които според специалисти, са издигнати през последните 3-4 години. Три от тях – масивна сграда с дървен навес, масивен санитарен възел и „Снек – бар Каваци” са с влезли сила заповеди да събаряне и са премахнати принудително през пролетта на 2012 г. За останалите 4 – ресторант „Емона”, „Кръгла дискотека”  и две обслужващи сгради има решения за събаряне от Бургаския окръжен съд, но се оспорват и сега се чака решението на ВАС. Явно че става въпрос за прецедент, защото незаконно строителство бе констатирано и в северночерноморските туристически обекти, приватизирани от олигарха. Спазването на закона доведе до принудителни събаряния от страна на органите на ДНСК във ваканционно селище “Русалка”.

 

Делата за обезщетение на държавата

 

След десетилетни дела в крайна сметка АПСК успява да осъди „Приват турист” за неизпълнение на клаузите по приватизационния договор. Държавата предявява претенции за неизплатените 630 000 щ.д. , но с дължимите през години лихви, към момента сумата възлиза на около 1 700 000 лв. За нейното събиране са образувани 2 изпълнителни дела. Принудително възмездяване на държавната институция, обаче на свой ред е обжалено в Бургаски окръжен съд, който отказа да реши делото по същество и отхвърля жалбата на Банев, като недопустима. Същото прави и Бургаски апелативен съд, като връща след дълъг размисъл, преди броени дни, преписката на долна инстанция и по такъв начин волно, или неволно продължава да обслужва опитите да се избяга по всякакъв начин от реално плащане на приватизационната цена вече повече от десетилетие.

 

Каквато и да е причината за тези съдебни въртележки и отлагане  на окончателното, макар и принудително разплащане, то напълно неприемливо е  поредното “опазване” на некоректния длъжник. Факт е обаче, че нещо в правосъдната система сериозно буксува, щом на неплатилия приватизатор се позволява подобно поведение, а държавата не е в състояние повече от десетилетие да получи дължимите средства за свои “златни” имоти. От Агенция за приватизация намират процедурата за абсурдна и целяща единствено забавяне и дори спиране на възможностите за разпореждане с активи на „Хелио-тур-с”  и компенсиране на накърнения интерес дори в минимална степен.

 

Не се изключва и активна намеса на субективен фактор в неблагоприятното развитие на дългогодишната сага. Потърпевши магистрати са се оплакали от оказван системно натиск и дори заплахи за да се произнесат в полза на Банев.  Служители от АПСК разказват за демонстративно посещение на олигарха в институцията, където публично и недвусмислено е демонстрирал, че “ще води война до кръв”. Изречението е въприето като явна, макар и косвена заплаха. Дали сигналите за корупция и натиск върху държавни служители се потвърждават, компетенции за проверка и становище имат други институции.

 

Освен бургаския казус фирмите, свързани с Николай Банев са неизрядни по всички приватизационни сделки и дължат огромни суми, твърдят от АПСК. Срещу скандалния милионер и свързани с него субекти са образувани общо около 20 изпълнителни дела за събиране на задължения, които надхвърлят 4.5 млн. лв. Това не пречи на бившия член на ЦК на ДКМС да се вози на Майбах и на частен самолет.

 

Този симптоматичен за българския преход въпрос е ключов не само за възтържествуване, макар късно и частично, на законността, но и също така е един важен индикатор за посоката, в която ще тръгне общественото развитие на Република България в бъдеще. Ключът е в ръцете на българските правозащитници, които е крайно време да измият срама от челото на импотентната ни съдебна система.

 

Автор: Евгения Костадинова

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук