14.3 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Олимпийски богове слязоха в Аполония

Боговете от Олимп слязоха в Созопол, за да се покажат пред  аполонийци и да представят епохата, в която боговете и хората се смесели свободно .

Шествието премина по улиците на най- стария град по българското Черноморие, който е носил името на бог Аполон. То беше предвождано от бог Дионис-  най-младият бог в пантеона. Бог  на веселието, театъра и виното. Син  на Зевс. След него следваше свитата на всички останали  богове.

На сцената на Амфитеатъра  боговете от Олимп бяха представени  един по един, с техният живот и подвизи, така както са описани в древногръцката митология.

Зевс-  върховният и най-могъщ бог, владетел на Олимп, бога на небето.  Посейдон, който  владее океаните и водите. Хера – съпруга на Зевс, богиня на брака и верността, Артемида- богиня на любовта, плодородието, Арес- богът на войната, Хермес – бог на пастирите и пътешествениците и вестител на боговете.

За аполонийци бог Дионис  беше приготвил 100 литра вино.  Богините от Олимп не пропуснаха да включат във веселието и архонта на Аполония-  Панайот Рейзи.

С бала с маски „Боговете слизат в Созопол”, подготвен от студенти от НАТФИЗ, завърши фестивалът „Созополис”, който превърна в града в една голяма сцена.

В рамките на 5 дни  бяха включени събития от различни сфери на изкуството с широко участие на професионалисти и аматьори.

Фестивалът ще има своето второ издание следващото лято.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук