14.9 C
Бургас
събота, май 4, 2024

„Онкоболни и приятели” Бургас приключи успешно проект за информационен център

Проектът „Пациентски информационен център” е финансиран по Програма за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014г. Пациентският център бе разкрит в близост до КОЦ-Бургас – бул. “Демокрация“ №104, в партерно помещение, предоставено от Община Бургас, с изградена рампа за инвалидни колички.

сдружение онкоболни и приятели

Основната цел на амбициозния проект бе да осигури информационна среда и умения за търсене и получаване на актуална и разбираема информация за здравни, социални и пациентски права на онкоболните, както и консултиране с медицински специалисти за нови технологии и стратегии за лечение на рака.

Създаването на „Пациентски информационен център” помогна на стотици хора с увреждания от онкологични заболявания и техните семейства да получат безплатна, адекватна и навременна информация по въпроси и проблеми, които съпътстват лечението им.

За времето на реализиране на проекта 417 човека потърсиха съдействие от специалистите в Центъра. Консултирането и информирането на пациентите и техните близки можеше да се извършва и чрез интернет – скайп, фейсбук и електронна поща. Освен с информация за справяне с болестта, онкоболните и техните близки най- често търсиха информация за: консултиране относно право на социално подпомагане, помощни средства, медицински изделия; посредничество за достъп до информация от ТЕЛК – срокове за представяне пред комисията, срокове за обжалване на решение, къде се обжалва, след колко време ще си получат пенсията, от къде да си набавят УП-2, когато фирмата е закрита, за да удостоверят трудов стаж; съдействие при попълване на декларации за Дирекция “Социално подпомагане”, регистрационни карти за включване в програма “Виктория” ; съдействие за копиране и изпращане на различни медицински документи към специалисти в страната и чужбина ; информация за специалисти, с които да се консултират по определен проблем; информация за здравни и осигурителни права, както и отговор на въпроси свързани с рехабилитация, трудови права, хранителни добавки, новости в лечението и др.;

В „Пациентския информационен център” се проведоха 20 видео дискусии с медицински специалисти, представители на алтернативната медицина, психолози, диетолози и др., които се излъчваха в интернет в реално време, с възможности за включване на въпроси на пациенти от цялата страна.

По време на реализиране на проекта се проведоха няколко обучения: Обучение „Информационна грамотност” за онкоболни и техни близки. Проведоха се пет двудневни обучения, в които се включиха 60 участника, които придобиха знания и умения за ползване на специфични информационни ресурси и електронни услуги-справки в здравно досие, осигуровки, стаж, сметки, данъци и др.

Обучение „Пациентска медиация”. В него участваха 70 онкоболни и близки на такива, които се разпределиха в пет двудневни обучения. По време на него участниците се запознаха със Закона за медиацията и неговите възможности за защита, както и бе представена специално разработената за проекта процедура за пациентска медиация за извънсъдебно решаване на спорове и конфликти съгласно Закона за медиацията.

Обучение „Организационен капацитет”. Целта му бе да се повиши капацитетът на пациентската организация, да спомогне да се изгради устойчива, работеща и прозрачна организация. Програмата беше разделена на три обучителни курса: обучение за работа с доброволци, обучение за работа с медии, и обучение за набиране на средства; В него се включиха 12 членове на УС на сдружението, членове на сдружението, както и доброволци, заявили желание да полагат доброволен труд за организацията.

Обучение на асистенти за грижа и подкрепа в домашна среда на пациенти с онкологични заболявания. В настоящото обучение бяха обучени 16 асистенти за оказване на грижа и подкрепа  в домашна среда. Дейността се извърши от 2-ма обучители, в два модула:

Модул 1: Оказване на здравни грижи –Асистентите получиха базисни знания и умения за оказване на здравни грижи в домашни условия.

Модул 2: Оказване на подкрепа –Асистентите придобиха базисни социални компетенции за оказване на подкрепа на пациентите, както и умения за посредничество и застъпничество пред различни институции. Асистентите се научиха как да се справят с негативните емоции, породени от тежкото заболяване с оглед копиране на стреса и устойчивост в оказването на помощ и подкрепа на пациентите.

По време на проекта бе създаден и виртуалнен пациентски информационен център www.bg-patients.info с мобилна версия, който обслужва нуждаещи се от информация, независимо от тяхното местоположение и техника – таблет, мобилен телефон, лаптоп или стационарен компютър. По време на изпълнение на проекта бе изготвена и отпечатана „Информационна книжка на пациента”, в която са събрани въпросите и отговорите на най- често задаваните въпроси на пациентите в „Пациентски информационен център”.

Проектът „Пациентски информационен център” завърши с провеждането на благотворителен бал „Да победим рака с любов”. Целта на благотворителното мероприятие бе набиране на средства за изграждане на „Център за възстановяване на онкоболни”, който да помогне за психичното възстановяване на пациенти с ракови заболявания след проведено лечение и в период на ремисия.

Проектът е на стойност 21 973 евро и се реализира за 10 месеца от сдружение „Онкоболни и приятели“, което осигурява 10% съфинансиране.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук