14.9 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Опожарените райони в Бургаско са близо 100 000 декара

Опожарените райони в Бургаска област са приблизително 100 000 декара, съобщи зам.-областният управител Атанас Терзиев, който това лято оглави кризисен щаб за борба с най-мащабния пожар – между Поморие и Несебър. Тепърва предстои да се изготви точна сметка колко са изгорелите гори във всяка една от пострадалите общини.

Безспорно най-много щети пожарът е нанесъл на Община Средец. Там изгорелите площи надхвърлят 80 000 декара.

Другата засегната община е Поморие. Няколко дни трябваха на пожарникарите, за да победят огнената стихия, която бушува през август на границата на Поморие и Несебър, край Дюлинския проход.

Унищожените гори в Средец и Поморие най-вероятно ще се възстановят с евросредства. Именно за кандидатстването по европроекти е нужна и точната статистика за щетите от пожара и унищожените гори. Средствата ще се използват за ново залесяване.

„Добър пример за координация между институциите дадоха общините Бургас и Несебър, които подпомогнаха пожарната с техника. Хубаво е това да сторят и други общини, разбира се, ако имат възможност”, препоръчва заместник-областният управител Атанас Терзиев.

Община Бургас дари на пожарната термовизионна камера, която бързо и точно открива огнището и така спестява време и средства на огнеборците. Община Несебър е предоставила на пожарната специална кола, която маневрено да влиза в труднодостъпните улици на Стария град.

В гасенето на пожари това лято се включиха и много доброволци от съседни селища. Предстои тази идея да се разшири и във всяка община да се създадат местни формирования от доброволци, които да подпомагат службите при кризисни ситуации.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук