11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Опозицията внесе вот на недоверие заради отказа от АЕЦ Белене

Правителството спря най-съвременния индустриален проект на България – единствения от този мащаб за последните 20 години. Това заяви председателят на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев, след като опозицията внесе вот на недоверие към Министерския съвет заради спирането на  изграждането на АЕЦ Белене и провалената енергийна политика на България. Станишев беше категоричен, че решението на правителството е национално предателство. По думите му то не отговаря на националните интереси и очевидно е взето под външен натиск. 

снимка: пресцентър БСП

Лидерът на социалистите напомни, че само преди година Бойко Борисов яростно защитаваше нуждата от АЕЦ Белене, а сега има отказ от проекта. „Какво се е променило от тогава до сега?”, попита Станишев.

Председателят на ПГКБ потвърди позицията на левицата, че решението на правителството е фатално – за България, за българската ядрена енергетика и за хората в страната. Той изтъкна, че без АЕЦ Белене сметките за ток ще скочат в пъти и ще бъдат непоносими за гражданите и за икономиката. От друга страна ще бъде поставено под риск съществуването на българската ядрена енергетика и ще се наложи страната ни да внася ток. Според Станишев отказът от АЕЦ Белене не е аргументиран икономически и неслучайно се крият заключенията от доклада на консултанта. Румен Овчаров изтъкна, че при крайната цена, която Русия предложи за АЕЦ Белене от 6 милиарда евро, токът от нея ще струва около 6 цента на киловат час, което е 12 стотинки. Тази цена е по- ниска от цената на електроенергията, произвеждана от централите в Марица Изток например. Социалистите определиха като хвърляне на димки обясненията за 7 блок на АЕЦ Козлодуй. Според тях газова централа в Белене означава по- голяма зависимост от Русия. 

Сергей Станишев благодари на депутатите от Атака и на независимия народен представител, които подкрепиха вота на недоверие. „Ние защитаваме българските данъкоплатци, защото цената ще я плащат те. Ако депутатите от ГЕРБ искат техните избиратели да плащат в пъти повече за ток, ако депутатите от Синята коалиция и от ДПС искат да плащат в пъти повече за тока, който ще консумират- нека подкрепят правителството. Те поемат отговорността за това”, заяви лидерът на БСП.

Социалистите обявиха, че освен вота на недоверие обмислят и други обществени действия срещу решението на правителството. На заседанието на Националния съвет днес БСП ще обсъди предложението да стартира подписка за национален референдум.

На фона на парите, които управляващите от ГЕРБ хвърлят на вятъра за АЕЦ Белене, Сергей Станишев напомни, че парите от „лошото наследство” на предишното правителство вече свършиха. Сега ГЕРБ посягат към Сребърния фонд и емитират 2 милиарда нов дълг. „Ще трябва да се спасява държавата”, отбеляза председателят на БСП.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук