11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Опозията в Бургас скочи срещу решението на ГЕРБ да забрани тв камерите на общинските сесии

Опозицията в Бургас скочи срещу изменението на правилника за работа на общинския съвет. Според готвената промяна се забранява излъчването на сесията от местни телевизии, като  камери ще бъдат допускани само в началото на заседанията, когато се гледа дневния ред. След това в залата остават само пишещите журналисти, а сесията ще се предава онлайн на страницата на общинския съвет и ще се предава по общинското радио.

                                                                                                                                                                                                                                                                    снимка: Евгени Мосинов от БСП и Валентин Касабов от НФСБ определиха методите на ГЕРБ като сталинистки

От готвените промени най-засегнати се почувстваха от партията на телевизия СКАТ. „Общинският съвет иска да работи на тъмно. Използват се ловни сталинистки методи. ГЕРБ не иска камери и журналисти по време на заседания, за да могат да усвояват европейски и общински пари, както и да разпродават общински терени на безценица, без да има контрол от медиите.”, заяви Валентин Касабов от  НФСБ.

Константин Бачийсики от СЕК посочи, че 50% от българите не ползват интернет и по този начин се ограничава демократичното им право за  достъп до решенията на местния парламент

 

снимка: Димитър Колев от ПП „Лидер“ не беше подкрепен от останалите партии в „Демократична коалиция“

 

Адвокатът Евгени Мосинов от БСП заяви, че не иска да участва в Народно събрание от Живковото време преди 23 г. Той възропта и срещу предложението докладните за сесиите да бъдат предоставяни на съветниците само в електронен вид, а не на хартия. „В залата няма къде да си включа лаптопа, как ще имам тогава достъп до докладните си по време на сесия”, попита Мосинов. Юристът е готов да обжалва в съда новата наредба, ако тя бъде приета.

Съветниците от опозицията не са съгласни също с 15 мин. време за изказване, което получават малките партии, а в същото време групата на ГЕРБ ще има 30 мин. време.

Срещу готвените промени в правилника се обяви и Димитър Колев от ПП „Лидер”. Партията, заедно със СДС и Движение за социален хуманизъм образуват „Демократична коалиция” в бургаския Общински съвет. Останалите две формации обаче не подкрепиха протестът на опозицията.

Основният аргумент на ГЕРБ за готвените промени е, че камерите пречат за експедитивната работа по време на заседанията и развалят дисциплината.

.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук