10.4 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Организацията за икономическо развитие ни писа „среден“

Страната ни се нареди на 47 място в международното изследване PISA на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Проучването било проведено  в 65 държави през миналата година сред 15-годишните ученици. Целта е била да се определи нивото на четивна  грамотност, природни науки и математика. Акцентът е бил поставен върху най-точната наука. 

Родните школници постигнали резултат от 439 точки по математика при средно ниво за страните  членки на ОИСР  от 494 точки. В сравнение с предишното изследване, което се проведе през 2009 година, резултатът по математика на българските ученици се е повишил с едва 13 точки.
Традиционно, първите места в изследването са заела страните от Азия – Китай, Япония, Корея и Сингапур. Сред най-добрите европейски  математици се нареждат от Холандия, Лихтенщайн и Швейцария. Преди нашите ученици се нареждат и тези от Унгария, Кипър, Гърция, Румъния, Хърватка.
Нивото на българските ученици по четивна  грамотност почти не се е променило в сравнение с 2009 г. Тогава средният резултат е 429 т., а сега – 436 т. Подобно е положението и по природни науки. Докладът отбелязва, че България все пак увеличава дела на най-добре справилите се по четене от 2006 година насам, като по-добре се справяли момичетата.  Азиатските държави – Китай, Сингапур и Япония са на първите места и по четивна  грамотност и природни науки.
7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук