14.3 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Организират протест срещу Океанариума в неделя

Противници на идеята за строителство на Океанариум  в Бургас ще се съберат на протест в неделя /27 октомври/. От местната администрация все още не са дали картбланш за шествието, което трябва да започне точно в 10.00 часа до Конната база в Парк „Езеро”. „Истински и първи Протест по рода си… Очакваме Ви там!!!”, гласи поканата в социалната мрежа. До момента присъствие са заявили близо 90 души от 1 514 поканени. Организаторът Добромир Манев е приложил и връзки към петиция срещу строителството на английски и български /виж по-долу/.

На пръв поглед изглежда, че всеки, който се присъедини към идеята, моментално се превръща в човек, който милее за природата, правата и свободите на животните. Колко от привържениците обаче имат домашен любимец в дома си не става ясно от интернет постовете.  Така наречения протест „срещу Океанариума ” бе плануван за изминалата неделя. Горещи теми от страната обаче го отложиха, а и нямало разрешение от общината.

В късния следобед вчера Манев организира шествие срещу продажбата на българска земя на чужденци. Подкрепа за искането дадоха едва десетина бургазлии. Част от тях останаха на площата пред общината и след проявата, за да протестират срещу кабинета „Орешарски“. А иначе на протеста срещу строежа на бъдещия атракцион  е поканен и кмета, Димитър Николов. За потвърждение от негова страна не е съобщено.

Ето и пълния текст на петицията, публикуван без редакторска намеса:

„Пиша ви от позицията си на гражданин на Бургас, който е силно заинтересован за запазването на орнитологичното  разнообразие и богатство край Атанасовското  езеро,коeто е в непосредствена близост до територията на „Парка“, където е заплануван да бъде построен Океанариумът . Построяването му ще е стресово за обитатилите  на „Парк Езеро“. Също съм много против да се затварят морски животни и каквито и да е било други такива в името на комерсиални цели.
 
Вече в цял свят текат протести, които искат да се затварят Делфинариуми, Океанариуми .Вече в Турция, Коста Рика, Унгария има затворени Делфинариуми.В Корея върнаха обратно два делфина в морето след като са „работили“ в местен увеселителен парк. Варненци  пуснаха тези дни своята петиция, която иска да затвори техния Делфинариум.Те не го искат, защо ние да строим Океанариум  в Бургас?
 
Защо да застрояваме иначе сега така приятен и красив парк“Езеро“? Защо да отнемаме принадлежащата Свобода на морските създания? Ще изглеждаме крайно алчни и жестоки на фона на случващото се по света! Работни места могат да се открият за други нужди на бизнеса. Мисля, че еволюционно е много деградиращо!” 
 
Иначе, подготовката за строителството на бургаския океанариум тече и в момента. Съвсем скоро кметът бе на посещение в ядрото на руската компания /Омск/, която ще инвестира в проекта. Първата копка трябва да бъде направена до месец. Терените са почти подготвени. Съществуващата на мястото Конна база пък ще бъде преместена след решение на Общински съвет – Бургас. Новото място за конен спорт и езда ще бъде в парка на Минералните бани. 
7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук