13.8 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Орешарски: В момента имаме най-експертния кабинет за целия преход

Тази година очевидно общественият ни живот е зареден с повече напрежение от обичайно. Така описа ситуацията в България министър-председателят Пламен Орешарски пред БНТ.

*снимка: Sofia Photo Agency, архив

При идването му в телевизията той бе посрещнат от протестиращи, стигна се до напрежение, но без ранени. На излизане той мина през служебен вход и нямаше контакт отново с протестиращите, които малко след това се разотидоха. Той посочи, че страната се е върнала в 90-те години по някои от белезите, като противопоставяне и политическа нетърпимост в обществото, пише dariknews.bg

Премиерът очерта и каква задача си е поставило правителството до края тази и на следващата година: „Всички усилия на кабинета са насочени към нормализиране на първо място на обществения живот. Считаме, че инструментариумът за това е като постигнем, от една страна, насърчаване на предприемачеството и излизане от вече 5-годишния цикъл на икономическо развитие, близко до рецесията, и от друга, малко по-висока социална отговорност, тъй като виждаме, че не малка част от българските домакинства буквално са на ръба. Разбира се, в рамките на финансовите възможности на държавата. Не можем да си позволим да харчим много повече от това, което събираме. Финансовата стабилност също е важен параметър. Ще се опитаме да водим една по-социална и да насърчаваме икономическото развитие. Няма други рецепти за успех“.

Премиерът изтъкна, че в момента има най-експертния кабинет за целия преход. „От всички 18 министри, включвам и себе си, имаме само четирима членове на партия, които са преди всичко експерти в съответната област“, уточни Орешарски. Той бе категоричен, че носи отговорност за всяко назначение, направено в кабинета.

По думите на Орешарски, 100 дни са много и малко време. „Ако погледнем на нещата по принцип, 100 дни са достатъчни, за да се оформи физиономията на кабинета, да се открои профилът му, да разберат гражданите какъв точно тип политика ще се води и това обикновено се прави като се анализират първите мерки, които е предприел кабинетът. Аз започнах с моите цели. Моите цели са да ускорим икономическото развитие и да направим малко по-висока степен на социална отговорност. В тези 100 дни има достатъчно мерки и в двете посоки“, заяви Орешарски.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук