12.1 C
Бургас
сряда, май 1, 2024

Орешарски: Предстои тежък период на икономическо възстановяване

 Водачът на листата на Коалиция за България от Бургаския регион Пламен Орешарски предупреди, че ако популистките обещания на опозицията се превърнат в политика на следващото правителство, мандатът на тройната коалиция за дълго ще  е най-успешният в управлението на страната. Министърът подчерта, че част от обещанията подвеждат избирателите, защото противоречат на европейското законодателство и реално са неизпълними. Пламен Орешарски каза това по време на дебат за бъдещото развитие на страната.

Във форума участваха представители на бургаския бизнес, експерти на политическите сили, регистрирали кандидатски листи за участие в изборите за народно събрание, граждани на Бургас и журналисти от регионални и национални медии.

Думите на финансовия министър бяха отправени към представителите на опозиционните политически сили по повод популистките им обещания пред избирателите.

Основната тема на дебата беше прогнозата на кандидатите за предстоящите месеци до края на годината и начините, по които може да се намалят негативните ефекти от глобалната криза.

В тези трудни времена всяка прогноза е свързана с несигурност, коментира Пламен Орешарски. Можем обаче да направим извод, че най-трудното е минало, но предстои макар и не така тежък период на възстановяване. По-точна прогноза ще може да се направи в края на следващия месец, каза финансовият министър, но увери, че темпото на спад в световен мащаб е спряло. Според него в България първият етап на кризата от 2007 г. до есента на 2008 г. не е усетен. Икономиката на страната е засегната от втория етап, при който рецесията в световната икономика, се е отразила на експортно-ориентираните предприятия и от там на цялата стопанска дейност и на живота в страната.

Направихме максимални усилия да смекчим ефектите от кризата. Запазихме стабилността на финансовата система, приехме засилена и скъсена във времето инвестиционна програма, дадохме импулс за кредитиране на малките и средните предприятия чрез специална програма на банката за развитие.

В последвалата дискусия с представители на бизнеса голяма част от присъстващите изказаха задоволство от водената от правителството фискална и данъчна политика.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук