11.5 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Орешарски: Модернизирането на пристанищата във Варна и Бургас е наложително

Модернизирането на пристанищата във Варна и Бургас е наложително, каза премиерът Пламен Орешарски в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от Коалиция за България Борислав Гуцанов.

*Снимка: Атанас Дубаров /архив/

Въпросът на Гуцанов бе свързан със заема от Японската банка за международно сътрудничество, предназначен за изграждането на нови контейнерни терминали във Варна и Бургас, пише“24часа“. По думите му, предишното правителство на Бойко Борисов отменило възможността България да вземе тези средства, без това да е ратифицирано от Народното събрание.

„Проектът за изграждането на нови контейнерни терминали във Варна и Бургас трябваше да се финансира от японската банка при изключително добри условия. С решението на предишното правителство България беше лишена от възможността да развива модерни контейнерни терминали във Варна и Бургас. Това води до дълготрайно изоставане на страната от тази сфера. Пред нас стои нелеката задача да започнем отначало. Необходимо е разработване на концепция за развитието на пристанищата“, заяви Орешарски.

„Предстои по проект за изграждане на интермодален терминал на Варна да се търси финансиране от Фонд „Растеж и устойчиво развитие на регионите“, отбеляза премиерът.
„Пораженията не могат да бъдат компенсирани лесно и бързо. Модернизирането на двете пристанища е наложително. За целта ще положим усилия, за да обезпечим финансово изграждането на двете съоръжения“, каза още министър-председателят.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук