13.2 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Не мога да си позволя емоции при финансирането на образованието

 Средствата за образование през мандата на това правителство се увеличиха 2,5 пъти, каза водачът на листата на Коалиция за България Пламен Орешарски в разговор с учители от Айтос. Това е, защото образованието беше ключов приоритет за кабинета Станишев, подчерта той. Като университетски преподавател, силно свързан с тази професия, я нареждам сред най-важните в социалния живот. А като експерт не мога да не отчета, че тенденциите в образованието предопределят бъдещето на цялото общество. В подкрепа на тази теза ще добавя, че модерна икономика не се прави с машини, лъскави офиси, нито дори с техника, а с мислещи хора. А тяхното обучение започва в училище. И продължава цял живот, каза финансистът.В системата бяха направени важни стъпки към реализирането на най-трудната и мащабна реформа. За 4 години бяха направени промени, които не бяха извършени за целия период от 1990 г. до 2005 г. „За да бъде коректен, реформите започнаха едва преди 4 години. Очаква ни още много работа“, заяви Пламен Орешарски .Средствата, предвидени за образование тази година, са нито повече, нито по-малко от тези за останалите публични сектори, каза той.  Съкращението от 10 %, предвидено за всички обществени сектори, ще важи и за образованието, честно предупреди финансовият министър събралите се учители. Освен за финансирането на сектора през тази година на срещата беше поставен и въпросът  за високата пенсионна възраст и възможността да бъде намалена. Заради влошената демографска среда, това е невъзможно, заяви Пламен Орешарски . Обсъдени бяха и теми, свързани със закриването на малки училищни средища и рентабилността от тази мярка.Позицията ми за размера на заплатите може да се оцени най-добре, като сравните парите си с възнагражденията на румънските учители, заяви кандидатът за народен представител. Той допълни, че ако при вземането на това важно решение е реагирал емоционално, а не рационално, днес заплатите на учителите, щяха да са обезценени. Орешарски припомни за позабравените вече призиви да се следва румънския опит. В  резултат на водената благоразумна политика,  днес, заплатите на българските учители са доста по-високи от румънските, каза той.

Не съм тук, за да ви агитирам да гласувате за мен, а за да ви уверя, че както през всичките 15 години, откакто съм на висша административна позиция, ще продължа да работя в защита на публичния интерес, заключи Пламен Орешарски. В Айтос водачът на листата на Коалиция за България се срещна и с представители на бизнеса от региона.  Настоящият момент съдържа много предизвикателства, свързани с негативните влияния на глобалната криза, която се оказа по-голяма отколкото предварителните очаквания. Намалените данъци, нарасналите в пъти чуждестранни инвестиции, икономическият растеж през последните няколко години, са част от постиженията на правителството, каза Орешарски. Въпреки кризата страната ни ще е единствената в Европа, която в средата на годината ще има малък бюджетен излишък, а се очаква края на годината да имаме балансиран бюджет, изравнен в приходната и разходната част, отбеляза Орешарски. Стабилната макроикономическа рамка и банковата стабилност ни помогнаха да посрещнем първите удари на кризата и е доказателство, че правителството е успяло да балансира добре различни цели, без да подценява едни за сметка на други.

Част от участниците в срещата – председатели на земеделски кооперации, изразиха притесненията си относно лошата реколта и ниските изкупни цени. Пламен Орешарски коментира, че извън договореностите с ЕС не е възможно да се увеличат митата на вносните селскостопански продукти, тъй като в ЕС действа единна митническа тарифа. Закъснелите земеделски плащания и обслужването на кредите бяха сред другите въпроси, които вълнуваха жителите на града, както и финансирането на проектите. Пламен Орешарски отбеляза, че нашата страна като нов член не е направила изключение от общото правило за новите страни членки. Често претенциите към тези страни бяха по-високи, отколкото към старите страни членки, каза Орешарски.ore6arski1.jpg

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук