15.4 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Орхан Мурад и Стефан Диомов- жури на фестивал за хора с увреждания в Поморие

Тази вечер в Поморие ще бъде официално открит VІ международен музикален фестивал на талантливите хора с физически увреждания. Той се организира от  Фондация „Сила за живот“ и Община Поморие. Новото през тази година е, че фестивалът  има конкурсен характер. Жури под председателството на  Стефан Диомов и членове Борис Гуджунов и Орхан Мурад  ще оценяват вокалните умения на изпълнителите в областта на популярната музика, съобщава „Радио Милена“.

Фестивалът е част от културната програма на община Поморие и е включен в празниците „Море от вино“. Пламен Толев, председател на фондацията благодари на Община Поморие за съдействието и пожела фестивалът на хората с увреждания да се превърне в Балканиада.

 На фестивала с нов репертоар се представят  Кристиян Григоров – Крис; Богдана Петрова – незрящото момиче, което България избра за свой талант; Веницислав Миланов – финалист с Нели Рангелова в телевизионния формат „Байландо“; Илона Калчева, Роберт Абрашев, Румен Михайлов, Катя Минчева, както и новите изпълнителки Петя Алексиева и Милена Попова.

Хореографите от танцова формация „Танцувам не по-различно от теб“  изпълняват автентичен български фолклор и оригинална постановка на северняшки танц с 4 инвалидни колички.

Даровити деца от Дом за умствена изостаналост в с. Кошарица, гости от Полша, Украйна и Македония, както и други надарени хора в неравностойно положение показват  своите певчески и артистични  възможности в професионална светлина.

Специален гост на втората фестивална вечер е популярният музикант Борис Гуджунов.

„Колкото повече такива фестивали се провеждат, толкова повече се скъсява дистанцията и се отварят сърцата на хората един към друг. Хората с увреждания- участници във фестивала могат много и показват своя висок професионализъм. Поздравявам Фондация „Сила за живот“ за това, че спомогна за превръщането на фестивала в традиция, която традиция възпитава в доброта. Желая успехи, много постижения и упоритост. Това, което правите е изключително. Радвам се, че избрахте Поморие- градът, който  винаги показва трайно и градивно отношение към хората с увреждания“- с тези думи се обърна към участниците кметът на Поморие инж. Петър Златанов.

 „Иска ми се този фестивал да се провежда по два пъти в годината и под акомпанимента на оркестър, а за в бъдеще да се превърне в национално турне. Целта е хората с увреждания да се чувстваме полезни, да имаме положителни емоции. Да покажем на обществото, че сме талантливи, много можем и имаме нужда от  малко помощ от нашите приятели“, каза популярният изпълнител Орхан Мурад.

VІ-ият международен музикален фестивал на талантливите хора с физически увреждания се осъществява с подкрепата на Агенцията за хората с увреждания към Министерството на труда и социалната политика, Община Поморие и Национален център за социална.hora-s-uvregdaniq.jpghora-s-uvregdaniq2.jpg

снимк: radoimilena.com

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук