17.1 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Освежават пешеходните пътеки в Бургас за първия учебен ден

Започва освежаването на пешеходните пътеки около училища и детски градини. Това обяви на среща днес управителят на Общинското предприятие „Транспорт“, Андрей Рунчев. Нарежданията вече са изпратени до всички фирми, заети с поддръжката на пътната инфраструктура в града. 

Трафик 15 септември

И през тази година, общинските служители остават отворени за сигнали, които се подават от директори на учебни заведения, относно нередности с маркировката по места. През миналата година са се появили няколко нови пешеходни пътеки и „спящи полицаи“, именно след подаден сигнал. 

По настояване на звено „Жандармерия“, служителите на КАТ и община Бургас започват съвместни проверки на светофарните уредби в града. Където е необходимо, времето за преминаване на пешеходци ще бъде удължено. Ярък пример за неефективно работещ светофар за пешеходци е този до „Чадъра“, посочиха от жандармерията. Точно 8 секунди имат всички, които са решили да преминат при зелен сигнал на монтираната светофарна уредба там.

През цялата година ще текат образователни срещи в самите училища. В часовете на класния ръководител, учениците ще се запознаят с правилата за движение. Занимания по безопасност на движението ще се организират и навън – в училищните дворове. Родителите пък ще обсъждат възможно най-безопасния път до школото по време на родителските срещи. 

Не са изпълнени обаче целите, заложени в стратегията за безопасност на движението в областта, съобщи Димитър Христов, главен експерт „Отбранително-мобилизационна подготовка” при Областна администрация по време на заседанието на комисията по пътна безопасност за началото на учебната година, което се проведе днес. Според него, трябва да се търсят по-ефективни мерки за осигуряване безопасността.

Една от най-дейни неправителствени организации в Бургас, ангажирана с темата – „Безопасни улици от Валя” няма да организира инициативи за първия учебен ден през тази година, съобщиха оттам. Причината – 22 септември, който е Европейски ден без автомобили. Или иначе казано, „Безопасни улици от Валя“ ще се активира седмица след 15 септември. 

Засилено ще бъде полицейското присъствие около училищата поне седмица след като удари първия учебен звънец, увериха от Пътна полиция – Бургас. Повече униформени ще има и на местата където традиционно пресичат повече ученици. 

Учители ще бъдат обучавани по пилотен проект за оказване на първа долекарска помощ на деца и ученици и за превенция на бедствията и авариите

Правителството актуализира приетата през април 2014 г. Национална програма „Квалификация“ поради наличието на неизразходвани средства по две от мерките на програмата.

Част от освободените средства се пренасочват към изпълнение на дейности по програма ЕУРОПРОФ във връзка със сключен през 2012 г. меморандум между образователните министерства на България и Испания за обучение на учители по испански език и литература. Ще бъде проведено пилотно обучение на учители на тема „Основен курс за оказване на първа долекарска помощ на деца и ученици“. Обучение за „Превенция на бедствията и авариите“ ще преминат и 200 учители от цялата страна във връзка с изпълнението на Дакарската рамка „Образование за всички“.

Предвидени са средства за поддръжката на сайта www.zonaznanie.com, администрирана от РИО – Варна. Страницата е създадена в изпълнение на Националната програма „Квалификация“, мярка I, т. 4. „Обучение на учители по природни науки в ЦЕРН, преподаващи физика и астрономия“, и мярка II, т. 1. „Обучение на учители по професионална подготовка от област на образование „Техника“ – в ЦЕРН.

Над 65 хил. лв. са осигурени за стипендии на талантливите спортисти от общинските училища

Правителството одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общини в размер на 65 475 лв. за изплащане на стипендии на учениците за постигнати успехи в областта на спорта. Средствата са предвидени в централния бюджет като част от Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби и с тях ще бъдат осигурени 59 стипендии.

Програмата беше приета през м. април т. г. Тя предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени дарби, заели призови класирания в национални и международни конкурси, състезания и олимпиади, чрез еднократно финансово подпомагане и едногодишни стипендии.

Реализирането на предвидените мерки ще позволи ранно откриване и насочване на деца с изявени спортни заложби и създаване на спортен резерв, насърчаване и подпомагане участието и достойното им представяне в състезания от държавния и международния спортен календар, създаване на мотивация и положителна нагласа в децата за системни занимания с физически упражнения и спорт и стимул за постигане на спортни резултати.

През м. юни бяха отпуснати над 137 хил. лв. за учениците от държавните спортни училища.

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук