9.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Освободиха под гаранция за 10 000 лв. каналджия

Окръжен съд – Бургас определи мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лв. на Иван Христов

С оглед на целите на мерките за неотклонение по чл. 57 НПК и като се съобрази с обстоятелствата по чл. 56, ал. 3 от НПК, Окръжен съд – Бургас определи като адекватна мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лв. на Иван Христов и измени взетата по отношение на обвиняемия най-тежка мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Иван Христов е привлечен в качеството му на обвиняем за извършено престъпление по чл.281, ал.2, т.1, т.4 и т.5 вр. ал.1, вр. чл.20, ал. 3 от НК – за това, че на 03. 08. 2016г. в гр.Бургас, като подбудител, в съучастие с Д.А. и Д.В. – помагачи, умишлено склонил М. К. да извърши престъплението: с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага, противозаконно подпомогнала група чужденци – 32  лица, всичките иракски граждани да пребивават и да преминават в страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – микробус и по отношение на повече от едно лице, част от които ненавършили 16 годишна възраст.

Бургаският окръжен съд отчита, че от фактическото връщане на досъдебното производство в Районна прокуратура – Бургас, станало на 12.09.2016 г., до настоящия момент, не са събрани допълнителни доказателства в подкрепа на обоснованото подозрение за авторството на инкриминираното деяние от страна на обвиняемия. При извършения разпит, в качеството на обвиняема на М.К., последната е заявила, че не разпознава Иван Христов. Тези обстоятелства според Бургаския окръжен съд водят до извод за намаляла степен на интензивост на обоснованото предположение, което от своя страна е основание за изменение на най-тежката мярка за неотклонение в по-лека.

Според въззивния съд, към момента, от доказателствата по делото не може да се обоснове извод, че съществува реална опасност обвиняемия Христов да се укрие. Такава опасност не е била констатирана и от Окръжен съд – Бургас в първоначалното производство по чл. 64 от НПК

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук