19.3 C
Бургас
четвъртък, април 18, 2024

Осезаемо раздвижване на пазара на жилищни имоти, ръст на цените от 8 до 12%

Пазарът на жилищни имоти в България бавно, но сигурно се активизира. Това заяви Весела Илиева, изпълнителен директор на брокерската компания за недвижими имоти, по време на годишната конференция „Инвестиции и строителство на жилищни сгради“ вчера. Форумът събра десетки представители на бизнеса, изпълнителната власт и академичните среди, инвеститори, брокери, архитекти, проектанти, строители, за да дискутират състоянието на пазара на жилищни имоти в България и да набележат стъпки за неговото активно развитие.

Няколко са основните тенденции на пазара на жилищни имоти, които г-жа Илиева посочи в своята презентация, на база данните на компанията за първото тримесечие на 2016 г. спрямо същия период през 2015 г.:

  • 20% ръст на запитванията от купувачи
  • Ръст на цените – 12% в София и между 8 и 10% в по-малките градове
  • Средни цени: София – 772 евро/кв.м, Варна – 726 евро/кв.м, Пловдив – 538 евро/кв.м, Бургас – 542 евро/кв.м
  • Увеличаване броя на сделките „на зелено“.

Водещите причини за продажба на жилища в момента са излизането от инвестиция (26%) и реализацията на даден проект (26%). Това прави инвеститорите много активен играч на пазара, а те се ориентират предимно към новото строителство, което отговаря на нуждите от определени удобства на съвременния купувач. 20% от предлагането на пазара произтичат от необходимостта от средства в средносрочен план, а 12% се формират от хората, които искат да подобрят своята среда на живот. Тези клиенти сменят настоящото си жилище за ново с по-голяма площ, по-добра локация, повече екстри, отговарящи на по-високия стандарт на живот, който те търсят.

Имотите, които излизат на пазара на адекватни цени, съобразени с текущото търсене и предлагане, се реализират в рамките на 1 до 6 месеца, обясни още г-жа Илиева. – Най-продавани са двустайните (41%) и тристайните апартаменти (34%). 87% от купувачите търсят собствено жилище, а 12%  – с цел инвестиция и отдаване под наем.

През 2016 г. продължителността на търсенето на недвижими имоти рязко се понижи. Клиентите взимат своите решения за покупка много по-бързо от преди – в рамките на 1 максимум 3 месеца и след средно 10 огледа.

Отстъпки в цените на жилищните имоти в момента почти няма. Максималната възможна корекция в стойността на имота е до 5% и то в редки случаи. През 2016 г. се наблюдава 7% ръст на сделките, сключени на офертна цена. Отчита се спад на продажбите на стойност под 50 хил. евро и ръст на тези над 100 хил. евро.

Клиентите на пазара на жилищни имоти са с нов профил – мениджъри на средни и високи позиции, на основен трудов договор, със семейства и деца. Те предпочитат да влагат парите си в имоти, вместо да ги държат в банките, и купуват имоти на стойност над 70 хил. евро. В много от случаите използват ипотечни кредити заради атрактивните условия в момента и спада на лихвите както по кредити, така и по депозити. Броят на чужденците, инвестиращи в жилищни имоти в България, през последните месеци е малък. Клиентите са чувствителни към стойността на офертите, но не купуват на всяка цена, допълни г-жа Илиева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук