11.5 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Осем странджански тъпана откриха „Фестивала на зелениката”

С ритъма на осем  тъпана  и „Странджанската „Марсилеза”- „Ясен месец веч изгрява”, в местността „Св. Илия” край село Визица, беше открито 12-то издание на Фестивала на зелениката.

Всяка година през месец май, когато цъфти уникалната странджанската зеленика, в различни селища от територията на природния парк се провежда празника. Тазгодишното издание на фестивала съвпада и с 20-тата юбилейна годишнина на Парк „Странджа”.

След тържествения водосвет за хората и природата, отслужен в параклиса „Св. Илия”, беше даден старт на Първия планински маратон. За любителите на природата, които не се престрашиха да пробягат 30 км., през най-дивата странджанска гора, имаше по-кратък маршрут от 2,5 км.

За малки и пораснали деца имаше различни  предизвикателства сред мистичната планина – „въжен тролей”, кръшни хора , туристически маршрути. Други гости на фестивала просто бяха дошли да се заредят с енергията на Странджа.

Гостите на фестивала опитаха странджански зелник и пчелен мед и пиха чай от странджански билки.

Фестивалът, организиран от дирекцията на Парк ”Странджа” се провежда с подкрепата на Община Малко Търново.

Програмата на фестивала предвижда  още залесяване на юбилейна горичка  от редки видове дървета и храсти , а на втория ден любителите на планината ще могат да посрещнат изгрева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук