11.5 C
Бургас
събота, април 20, 2024

„Осиновяваме“ паметници в Бургаско

В Бургаска област е подета инициативата „Осинови паметник”, каза вДимитър Христов, експерт в Областна управа – Бургас. По думите му, инициативата е започнала през миналата година, като до момента 20 военни паметника са поети от тази инициатива в Айтос, в Карнобат, в Бургас и в различни други населени места.

„Много от средните училища поеха ангажименти и полагат грижи за даден паметник. Осиновяват паметника и започват да се грижат за него постоянно”, разказа Христов. „Тази инициатива тръгна съвместно. През Областната комисия „Военни паметници“, най-голямо съдействие ни указа Инспекторатът по образованието, чийто представител в Комисията много активно пое нещата”, каза още той.

Христов обясни, че в региона има обезлюдени села с по двама-трима до пет човека жители. „Там трудно ще се поддържа паметна плоча или някакъв паметник. В такива случаи се прави възможно или паметната плоча да се премести на друго място, или по възможност да се полагат някакви грижи, за да може да се съхрани тази народна памет”, обясни експертът./ Радио „Фокус“

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук