17.1 C
Бургас
сряда, април 24, 2024

Оставиха в ареста каналджия, превел през река Резовска бежанци

Окръжен съд Бургас потвърди наложена мярка за неотклонение задържане под стража на Михаил Биволаров. Срещу него е повдигнато обвинение за незаконно превеждане на хора през границата. Той е разследван по досъдебно производство за това, че на 23.08.2015 г. в землището на село Бродилово, община Царево, в съучастие с неустановено в хода на разследването лице, действайки като помагач, превели през границата на страната от Република Турция в Република България, през река Резовска, общ. Царево, група от хора, които не са български граждани, като 4-ма от тях нямат навършена 16-годишна възраст.

снимка: архив, радио Бургас
снимка: архив, радио Бургас

Помощта на обвиняемия се изразява в изчакване на територията на България на групата, товаренето й от местността „Ахтото“, землището на гр. Ахтопол и превозването им с товарен автомобил марка „Ивеко“ към вътрешността на страната. Обвиняемият е бил задържан от полицейските органи на Районно полицейско управление Приморско на 23.08.2015 г., като разследващите органи установили, че в управлявания от него автомобил има тридесет и едно лица – чужди граждани, които са се самоопределили като сирийски и иракски граждани. Тези лица били преминали границата без разрешението на органите на властта и не през определените за това места.

На 26.08.2015 г. Районен съд Царево е взел по отношение на обвиняемия първоначална мярка за неотклонение задържане под стража. Биволаров обжалва това определение на съда с искане да бъде изменена постановената му мярка за процесуална принуда в по-лека. Той пледира, че е невинен и се позовава на своята версия за случилото се. Биволаров заяви, че никога не бил напускал територията на страната и не е ходил в Турция, непознава хората и не е поддържал разговори с тях. Той разказа, че бил спрял на около 15 см от пътя, когато от храстите излезли много хора и са превзели буса, който е управлявал. След това е тръгнал в посока град Приморско, когато на пътя е видял патрулна полицейска кола, спрял до нея и отворил вратите на микробуса, за да покаже хората, които са били вътре. Пред въззивния съд той заяви, че ще съдейства на разследващите органи за разкриване на истината и няма да се укрие, ако мярката му бъде променена.

Защитникът на Биволаров помоли съда да отмени определението на Районен съд Царево и да наложи спрямо него мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 1000 лева. Адвокатът счита, че мярката за неотклонение спрямо неговия клиент е наложена единствено с оглед предвиденото в закона наказание за този вид престъпление и без да има наличие на обосновано предположени, че именно той е извършил престъплението, за което е разследван. Според защитникът по делото липсват данни, които да водят до извода, че Биволаров може да се укрие с цел да осуети наказателното преследване. Той посочи, че всички описани 31 лица, които са свидетели не владеят български език, настанени са в различни лагери в страната и няма как обвиняемият да въздейства върху тях и техните показания, ако му се наложи друга мярка за процесуална принуда.

Представителят на Окръжна прокуратура Бургас се противопостави на направените искания. Прокурорът посочи, че извършеното деяние е тежко умишлено престъпление и от разпитаните свидетели по делото се обосновава предположение, че Биволаров е извършил деянието, за което е привлечен като обвиняем.

Окръжен съд Бургас като взе предвид обжалвания съдебен акт, представените по делото доказателства и доводите на страните, потвърди определението на Районен съд Царево, с което е взета мярка за неотклонение задържане под стража спрямо Биволаров. Съдебният състав установи, че той е привлечен като обвиняем за тежко умишлено престъпление. За него е предвидено наказание лишаване от свобода от една до десет години, „Глоба“ от хиляда до три хиляди лева и конфискация на част или на цялото имущество. Съдът намери, че от събраните към настоящия момент доказателства, би могло да се направи обосновано предположение, че именно Биволаров е автор на престъплението, в което е обвинен. Съдът прие, че към настоящия момент процесуално-следствените действия са в самото начало и обвиняемият би могъл да се укрие с цел избягване евентуално носенето на наказателна отговорност. Тепърва предстоят извършване и на други следствени действия. Обясненията на обвиняемия Биволаров, че микробусът му по негови думи „бил превзет на абордаж“ от пътниците намиращи се в превозното средство, съдът не кредитира, тъй като са житейски нелогични и неправдоподобни.

Определението, с което Бургаският окръжен съд потвърди наложената на Биволаров мярка за неотклонение задържане под стража, е окончателно.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук