12.6 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Оставиха в ареста турчина, пренесъл 30 кг. хероин

Окръжен съд – Бургас определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Метин Херсек, обвиняем за пренос през границата на страната на наркотично вещество

Метин Херсек е обвиняем за извършено престъпление по чл. 242, ал. 4, предл. Първо, вр. ал. 2, предл. първо от НК за това, че на 10.10.2016 г. през ГКПП „Малко Търново“, с лек автомобил, без надлежно разрешително, пренесъл през границата на страната от Република Турция в Република България високорисково наркотично вещество – 56 пакета, реагиращо при полеви наркотест положително на хероин, с общо бруто тегло 29 785 грама. На същата дата не изпълнил задължението си по чл. 11а, ал. 1 от Валутния закон за деклариране на парични средства в размер на 37 500 евро, пренасяни през границата на страната, която е външна граница на ЕС и стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери – престъпление по чл. 251, ал. 1 от НК. Предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Това престъпление се отличава с висока степен на обществена опасност и закона предвижда за него наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20 години и от 200 000 до 300 000 лева, т.е. касае се за тежко умишлено престъпление по смисъла на чл. 93, т. 7 от НК.

Според Бургаският окръжен съд към настоящия момент са налице достатъчно доказателства , от които може да се направи обосновано предположение, че именно Херсек е автор на престъплението, в което е обвинен. Съдът отчете, че досъдебното производство е в началото си и тепърва предстоят извършването на множество процесуално-следствени действия. На следващо място съдът отчете, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие.

          Определението на Бургаския окръжен съд подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Бургас в тридневен срок.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук