12.1 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Остров Света Анастасия става достъпен за туристи

Остров Света Анастасия става достъпен за туристи. Това е един от най-атрактивните проекти в програмата на кмета на Бургас Димитър Николов, с която той кандидатства за втори мандат.  Бургаският остров Света Анастасия е един от петте български острова и един от малкото по крайбрежието ни, които имат шанса да станат достъпни за туристи. Преди столетия островът е бил убежище на пирати и монаси, в началото на миналия век е превърнат в затворнически лагер, а през социализма става любимо място за пикници. Повече от две десетилетия Света Анастасия е изоставен и занемарен. От няколко години достъпът до острова е ограничен за туристически корабчета заради полуразрушения кей.

След като държавата предостави острова за стопанисване от Община Бургас, общинската администрация кандидатства и спечели европейско финансиране за проект за превръщането на Света Анастасия в туристическа дестинация. Идеята на проекта е за острова  да се тръгва от бургаския мостик с хидробуси. Освен реставрация и адаптация на историческите сгради на острова, там ще се изгради и музей на открито, свързан с навигацията, корабоплаването и с историята на късчето суша, която отвежда 600-700 години назад. С европейски пари част от острова ще стане сцена на открито за концерти и изложби. Тъй като Света Анастасия е паметник на културата, тук не може да се строи. Иначе 50 години след филма на Рангел Вълчанов „На малкия остров”, Света Анастасия отново привлича интереса на режисьорите. Филмът „Островът” на Камен Калев, който представи България в Кан, бе сниман именно на бургаския остров. Няколко са стъпките, които трябва да бъдат направени, за да стане проектът реалност. В следващите две години на острова ще бъдат инвестирани над 5 милиона лева по проект „Културно-историческо наследство на остров Света Анастасия и град Бургас – атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация”. Средствата са спечелени по Оперативна програма „Регионално развитие” на Европейския съюз, Община Бургас ще вложи допълнително 230 хил.лв. Реставрирани ще бъдат манастирския комплекс и едноименната църква на острова. След обновяване манастирската магерница ще се превърне в малък ресторант с име „100 години назад”. Малка сцена на открито за камерни концерти, благоустроено пространство и укрепване на островния пристан ще допринасят за цялостната атмосфера на променената и вече достъпна островна среда.   Проектът предвижда още и обособяване на културно-исторически маршрут в Бургас – площад ”Св.Св.Кирил и Методий”, етнографска, историческа, природо-научна и археологическа експозиция на Регионален музей – Бургас, ул.”Богориди”, историческо ядро на Приморски парк. В Морската градина на Бургас ще бъдат изградени и зони за наблюдение с бинокли и далекогледи. Такава зона вече има от лятото, на терасата на ремонтираното Морско Казино. Най-после до острова ще има и редовна туристическа линия, която ще бъде обслужвана от специален пасажерски кораб. Отплаването ще става от Мостика на Бургас. Този проект предвижда разкриването на 13 нови работни места.

 Вече са факт и първите предложения за организиране на арт събития на острова.

Идея за летни пленери има от групата на бургаските художници. А за сцената на открито, още преди да е започнал проектът, в общината вече има натрупани предложения за камерни концерти и рецитали.

Бургазлии пък вече сформират отбори, за да възобновят позабравеното през последните години състезание по преплуване на разстоянието между бургаския мостик и Света Анастасия. С особено вълнение реализацията на проекта се очаква и от бургаските рибари, които ще могат на воля да хвърлят въдици и да достигат до острова с малките си лодки.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук