19.9 C
Бургас
сряда, май 29, 2024

Осъдени надзиратели от Бургаския затвор настояват да бъдат помилвани

До месец трябва да стане ясно решението на Бургаски апелативен съд, относно обжалваните присъди на двама надзиратели от Бургаския затвор за получен подкуп от затворник, съобщиха от съдебната палата.

nadzirateliДимитър Гюров и Георги Иванов бяха признати за виновни, че поискали 6 000 лева от затворник, с уговорката, че ще бъде предложен за предсрочно освобождаване. Сделката обаче приключила с предадени само 2 000 лева. Първоинстанционният съд в Сливен, където е бил получен подкупа, осъди Гюров на 1 година и 6 месеца условно с 3 години изпитателен срок. На Иванов бе наложено наказание от 1 година условно при 3 години изпитателен срок.

В съда днес осъдените настояха да бъдат помилвани. Защитниците им помолиха Апелативен съд – Бургас да отмени обжалваната присъда и да върне делото на прокурора за изготвяне на нов обвинителен акт. Според тях, настоящият е непълен и противоречив.

Ямболията, който успял да подкупи надзирателите, бил фермер. Присъдата си за убийство по непредпазливост получил след инцидент, при който се опитал да защити имота си. В Бургаския затвор влязал през 2012 година. Законът допуска той да бъде освободен предсрочно от затвора. Но освен, че има строги изисквания към поведението му, трябва да бъде предложен от специална комисия към затвора. Решението дали да излезе или не се взема от съда. Максималното наказание по обвиненията срещу надзирателя и съучастника му е 6 години затвор и 5000 лв. глоба.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
spot_img
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук