14.9 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Осъдиха майка и син за дънъчни измами

Апелативен съд- Бургас, e потвърдил осъдителна присъда на Окръжен съд-Ямбол и е определил наказание от две години и шест месеца „лишаване от свобода“ на Илиян Димов Желев за избягване на установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери – данък върху добавената стойност в общ размер на 94 071 лева (престъпление по чл.255а,ал.3, във вр.ал.1 т.2 и т.6, вр. чл.26, ал.1 , вр.чл.20, ал.2,вр. с чл. 55, ал.1, т.1 от НК).

Изтърпяването на наложеното наказание е отложено за изпитателен срок от три години.

Със същата присъда и за същото престъпление е осъдена и Валентина Николова Желева (майка на Илиян Желев). И на нея е наложено окончателно наказание от две години и шест месеца „лишаване от свобода“, като изтърпяването е отложено за изпитателен срок от три години.

Според съдебния акт, от родената през 1957 година в Ямбол жена, е конфискуван недвижим имот-апартамент в същия град.

През периода от 15.08.2005г. до 15.01.2007г. в Ямбол, действайки като съизвършители – Илиян Димов Желев в качеството си на собственик на ЕТ „Белана – Илиян Желев“-гр.Ямбол и неговата майка Валентина Желева, като пълномощник на сина си, са избегнали установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – данък върху добавената стойност в общ размер на 94 071 лева, потвърждавайки пред ТД на НАП-Ямбол неистина в подадени справки –декларации. Това се е случило, чрез използване на документи с невярно съдържание при водене на счетоводство и при представяне на информация пред органите по приходите за осъществени покупки през горепосочения период, на база на общо за горепосочения период 121 фактури, без реално по тях да са осъществени доставки.

Освен гореизложеното, Илиян Желев е осъден и за това, че на 30.05.2007г. в град Ямбол, в качеството си на собственик и представляващ ЕТ „Белана – Илиян Желев“-гр.Ямбол, е избегнал установяването и плащането на горепосочената сума данъци, чрез извършването на продажба на собственото му търговско предприятие за сумата от 5000лв.(престъпление по чл.255а ал.2, във вр.ал.1 пр.4-то вр. с чл.55, ал.1 т.1 от НК).

Решението подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук