21 C
Бургас
сряда, април 17, 2024

Осъдиха на 4г. и 8 м. шофьора, прегазил Ина на пешеходна пътека

Осъдиха на 4г. и 8 м. „лишаване от свобода“ шофьорът на камион, който причини по непредпазливост смъртта на бургазлийка

 

По внесен от Окръжна прокуратура-Бургас обвинителен акт, Съдът постанови наказание от 4г. и 8 м. „лишаване от свобода“ спрямо Мариян Ламбов. Той бе е признат за виновен за това, че на 25.04.2015г., около 10.20ч. в гр.Бургас, на пешеходна пътека, обозначена с напречна пътна маркировка и с пътен знак, находяща се на бул. „Тодор Александров”, в посока пл. „Трапезица”, при управление на моторно превозно средство – товарен   автомобил марка „Ивеко“ , нарушил правилата за движение, визирани в Закона за движение по пътищата, поради което допуснал пътно транспортно произшествие с пресичащата пешеходна пътека отдясно наляво на посока на движение на автомобила пешеходка – Ина С., като с деянието си по непредпазливост причинил смъртта й – престъпление по чл.343, ал.3, б.”б”, вр. ал. 1, б. „в”, вр.чл.342, ал.1 НК, вр.чл.20, ал.2 и чл.119, ал.1 ЗДП.

Съдебното заседание премина по реда на съкратеното следствие.

Според съдебния акт, Ламбов е лишен от правото да управлява МПС за срок от три години.

На 25.04.2015 година, управлявайки товарен   автомобил марка “Ивеко”, Ламбов се движил по бул.“Тодор Александров“ в посока пл. ”Трапезица”. Камионът се движел в колона от автомобили в лявата пътна лента на еднопосочно платно за движение, състоящо се от две пътни ленти с обща ширина 7,50м. в указаната посока. В близост до бл.4, на ж.к.“Братя Миладинови“, на десния по посоката на движение на товарния автомобил тротоар, върху неработещ светофар има поставен пътен знак Д 17 „Пешеходна пътека” и след него – напречна пътна маркировка М 8.1 „Пешеходна пътека”.

Управлявайки товарния автомобил, подсъдимият приближавал пешеходната пътека, разположена напречно на платното за движение.

По същото време, от дясната страна на пътното платно по което се движил подсъдимият, по десния тротоар вървяла пострадалата Ина С., която предприела пресичане по пешеходната пътека.Движещите се в дясна лента леки автомобили я възприели и спрели, за да я пропуснат. Когато пешеходката тръгнала да пресича пътното платно, в момента на навлизането й върху платното за движение, подсъдимият отстоял на около 9.00 м. от мястото на удара, като се движил с около 10 км/час. От този момент е възникнала и опасността за движение за Ламбов. Обзорността напред и в страни не е била ограничена, подсъдимият имал възможност да възприеме своевременно пешеходката, да спре с голям запас преди пешеходната пътека – опасна зона за спиране 4,5 м. и да я пропусне. От това разстояние обвиняемият имал директна видимост към пешеходката.

С бърз ход пострадалата Ина С. започнала да пресича пътното платно по пешеходната пътека. През това време Мариян Ламбов, управлявайки товарният автомобил продължил движението си, не спрял преди пешеходната пътека, а навлязъл частично с левите си колела върху разделителния остров между двете платна за движение, заобикаляйки спрелите пред пешеходната пътека два леки автомобила, гледайки единствено в страничните огледала на товарния автомобил. Последвал удар, като подсъдимият ударил пешеходката с предната част, между десния фар и средната линия на товарния автомобил със скорост около 10 км/час.Пешеходката паднала на пътната настилка с леко оттласкване на тялото надясно и напред спрямо предварителната си посока на движение. Ламбов не възприел пострадалата пешеходка преди удара и продължил движението се след него, като изминал около 53м. след мястото на удара.

Вследствие пътно транспортното произшествие починала Ина С. починала.

Решението на Окръжен съд-Бургас подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук