9.3 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Отбелязваме Световен ден на младежта

Общото събрание на ООН обявява 12 август за международен ден на младежта на 17 декември през 1999 година. Световната организация взема под внимание препоръките от Световната Конференция на министрите отговорни за младежта, състояла се година по-рано в Лисабон.

Общото събрание препоръчва на 12 август да бъдат организирани публични събития и инициативи в подкрепа на този ден. По този начин да се предизвика по – голямо разбиране към Световната програма за действие за младежта през 2000 г., както и след това, одобрена от Общото събрание през 1995г. (резолюция 50/81).

По повод 12 авгсут министърът на културата Петър Стоянович ще открие Първата национална конференция „Достъп на младите хора до култура“. Той ще подпише и съвместна Декларация за достъп на младите хора до култура в България.

За първи път Община Бургас и Младежки културен център – Бургас организират поредица от разнообразни събития в периода от 12 до 16 август, посветени на младежта. Днес от 18:00 часа в Борисовата градинка, хората ще могат да се забавляват и танцуват на Зумба маратон с лицензирания инструктор – Аксиния Николова. Треньорката ще бъде на разположение около час на всички кандидати за Зумба денс парти и на всички, които обичат и вече спортуват и танцуват. Зумба маниаците ще имат възможност и на 13 август /вторник/ от 18:00 часа отново в Борисовата градина да се включат в маратона.

Празникът е в Бургас ще продължи и на 14 август /сряда/ в 21:00 часа на алеята пред Пантеона  в Морската градина. Там бургазлии и гостите на града на открито ще имат възможността на специално обособена сцена да попеят на караоке. Ще има и открита школа по рисуване.

На 14 август /сряда/ от 18:00 часа в Борисовата градинка ще се открие изложба на тема: „Аз обичам да рисувам“. Всеки, който обича да рисува, може да донесе своята рисунка и така тя да бъде показана на изложбата. Поредицата от събития продължава на 15 август /четвъртък/ на улица „Богориди” в близост до Часовника, където специално обособени шатри ще се превърнат в своеобразни работилници на приложното изкуство. Там ще се изработват нестандартни неща от различни материали.

Освен всичко изброено, на 16 август от 10:00 часа в Зала № 1 на Младежки културен център, ул. „Гладстон” № 39, ще се проведе дискусионен форум с представители на неправителствените организации, читалища и студентски съвети в региона. Целта на форума е да се разгледат приоритетите и целите на План за младежта за 2013 година на Община Бургас. Събитията в програмата се осъществяват в подкрепа на инициативата „Бургас – Европейска столица на културата 2019“.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук