14.9 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Отбелязваме световен ден, посветен на движението

С цел привличане вниманието на политици, здравната общност и гражданското общество към проблема с все по заседналия начин на живот на съвременния човек и разпространяването на информация за ползите от спортуването и здравословния начин на живот, на 10 май започва да се отбелязва Световния ден, посветен на инициативата на СЗО „Движението – това е здраве”.

Отбелязването на този ден започва през 2002 г. по инициатива на 55-та Световна здравна асамблея, когато е приета Резолюция по въпросите на храненето, физическата активност и здравето. Документът призовава страните-членки на СЗО всяка година да организират на национално и местно ниво инициативи, популяризиращи ползите от физическата активност сред всички групи от населението, като се отчита значението й за подобряване на физическото и психическото здраве.  Необходимостта от отбелязването на световен ден „Движението – това е здраве“ става още по-силна и поради факта, че силният оздравителен потенциал, който притежава физическата активност, продължава да остава неизползван за голяма част от хората в съвременния свят.

Посланието намира подкрепа и в резултатите от Доклада за състоянието на здравеопазването в света, 2002 година. „Намаляване на риска, промоция на здравословен начин на живот”, в който ниската физическа активност е включена в списъка на основните рискови фактори, които водят до увеличаване на заболеваемостта и смъртността от неинфекциозни болести в света. Съгласно направените в доклада оценки, ниската физическа активност като цяло се явява причина за 1,9 млн. смъртни случаи (през 2000 г.), а също така и за 15%-20% от случаите на исхемична болест на сърцето, диабет и някои видове рак.

Ниската физическа активност, заедно с тютюнопушенето и нездравословното хранене представляват важни по значение рискови фактори за хроничните болести. Независимо, че ниската физическа активност не може да бъде пряка причина за влошаване на психичното здраве, известно е, че физически активният начин на живот може да намали стреса, безпокойството и симптомите на депресия сред хората с подобни проблеми. Установено е, че тенденцията към общо намаляване на нивото на физическа активност е още по-силно изразена в бедните градски райони. Според експерти, над 60% от световното население не са физически активни в такава степен, която може да бъде полезна за тяхното здраве. Установено е и че физическата активност значително намалява с възрастта.

Редовната физическа активност – 5 пъти седмично по най-малко 30 минути, е препоръчителна и за възрастните хора, тъй като подобрява функционалното състояние и качеството им на живот. Интензивността на физическата активност трябва да има умерен и индивидуализиран характер. По този начин може да бъде намалено разпространението сред възрастните хора на заболявания като миокарден инфаркт и мозъчен инсулт, остеоартрит, остеопороза, хипертонична болест и др.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук