17.6 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Отбелязваме 100 години от смъртта на Александър Г. Коджакафалията

Панихида в памет на големия бургаски благодетел Александър Г. Коджакафалията ще бъде отслужена в 11.00 часа пред Паметната му плоча на ул. „Вардар“1. Това съобщиха от пресцентъра на община Бургас. Днес се навършват 100 години от смъртта на именития бургазлия.

Панихидата ще бъде отслужена от Отец Николай от храм“Св. Иван Рилски“. Предвидена е и кратка програма в памет на бургаския благодетел, организирана от Читалище „Пенчо Славейков 1983“.

След това държавни, обществени и политически партии и организации, граждани ще имат възможност да поднесат венци и цветя на паметната плоча за Бургас Александър Георгиев –Коджакафалията. Честването на 100-годишнината се организира от Община Бургас и Читалище „Пенчо Славейков 1983“. Големият бургаски благодетел Александър Георгиев – Коджакафалията беше удостоен м.г. с престижното звание „Почетен гражданин”. Почетният плакет беше връчен на негова племенница Руска Александрова Ахмакова.

Преди 4 години по разпореждане на кмета Димитър Николов паметникът до гроба на Коджакафалията, който дълги години стоеше занемарен, беше реставриран, а пространството около него облагородено.

Александър Георгиев – Коджакафалията е сред най-уважаваните бургазлии. Бургаският благодетел е дарил домове на над 600 семейства, земи и постройки за милиони на обществени институции и граждани.
Върху негови земи днес са разположени две трети от централната градска част на Бургас, почти целият Приморски парк, комплексите „Бр.Миладинови“, „Лазур“, „Зорница“, по-голяма част от сградите в Северната промишлена зона, които са строени след национализацията. Александър Георгиев дарява по равни суми на българската, арменската и католическите църкви, турската джамия и еврейската хавра. Александър Георгиев – Коджакафалията почива на 15 юли 1913 г. в гр. Бургас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук