18.2 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Отварят банята в Акве Калиде през септември

Реставрираната баня на Сюлейман Великолепни в „Акве Калиде“ ще отвори врати за туристи през септември. „Строителните дейности приключиха. Колегите археолози работят по отношение показването на археологическите находки от времето на римския, византийския период. Реставраторите също си свършиха своята работа“, заяви пред радио „Фокус“ зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева. Общината чака становище от културното министерство, а МРРБ трябва да насрочи държавната приемателна комисия.

Акве Калиде

„Надяваме се до 20 септември най-късно да отвори врати банята, при условие че всички тези институции успеят да ни дадат документите да приключим с дейностите“, допълни Ананиева.

Археолозите в Бургаско могат да се похвалят с успешен сезон и доста интересни находки. Първият залп дойде от императорските бани „Акве Калиде“, където бе открита уникална мраморна плоча. Върху нея е запечатана историята на последните трима тракийски царе.

Надписът свидетелства, че между тях е имало династическата връзка. Артефактът е безценен, защото за първи път се споменават децата на Реметалк II и Питодорида II, като е уточнено и родословието на тази тракийска царица – тя е дъщеря на Котис III, който пък е син на Реметалк I. Плочата се датира от 26-37 година от новата ера. В уникалния надпис се споменава още за светилище на богинята Деметра, което още не е открито, но е поредното предизвикателство за археолозите.

Екипът на Казимир Попконстантинов откри древна гробница на остров Св. Иван край Созопол. Тя се намира на същото място, на което преди пет години известният археолог попадна на реликвария с мощите на Кръстителя.

Два антични кладенеца от преди 2000 години разкриха археолозите в Созопол. Те са обслужвали огромен и богат дом на местен аристократ. Единият от водоизточниците е бил разположен в двора, а вторият е бил вграден в самата резиденция. „Категорично можем да кажем, че сградата, която разкрихме, е най-представителният дом, откриван досега в Древна Аполония.

Вероятно е принадлежала на местен аристократ. Собственикът й е бил знатен и много богат“, смята археологът Димитър Недев. Разкошната къща е била изградена през V-IV век пр. Хр. От същото време са датирани и кладенците. Богаташкият дом е имал внушителни размери, дори и за днешно време. Той е бил с над 200 кв. м застроена площ и вероятно се е извисявал на два етажа.

Акве Калиде и мощите на Кръстителя се борят в категорията „Открития“ на тазгодишната национална кампания на в. „Стандарт“ „Чудесата на България“.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук