18.2 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

Отводи на съдии отложи процеса срещу бивш директор на Затвора в Бургас

Апелативен съд Бургас намери за основателно искането на защитата на подсъдимия Деян Костов за отвод на съдията-докладчик по въззивното наказателно дело срещу него. Самоотвод направи и председателят на тричленния съдебен състав. Това стана причина за отлагане на процеса. Делото ще бъде докладвано на председателя на съда за определяне на нови членове на съдебния състав.

Деян Костов      Защитниците на Костов поискаха днес отвод на съдията докладчик, като се мотивираха, че по времето, когато е било взето решението за образуване на дисциплинарно производство срещу Костов през 2012 г., съдия Деница Вълкова, е била Заместник-министър на правосъдието. Според пълномощниците независимо, че тя е отговаряла за друг ресор и няма данни да има отношение към случая, за да няма съмнения в предубедеността на съда, е необходимо да се отведе.

Тричленният съдебен състав по делото намери искането за основателно. Според съда, макар съдията-докладичик Вълкова да няма пряко отношение към издаването на заповедта за налагане на дисциплинарно наказание „уволнение“ на подсъдимия, нито е участвала в заседания за обсъждане на необходимостта от дисциплинарно производство срещу него, тя е имала служебни контакти с издателя на заповедта – Министъра на правосъдието. Освен това в качеството й на Заместник-министър на правосъдието е работила и с един от основните свидетели по делото – също Заместник-министър с основен ресор – контрол върху работата на местата за лишаване от свобода. За да не възникне съмнение в нейната безпристрастност, тя се оттегли от разглеждането на делото.

Председателят на съдебния състав съдия Георги Кошничаров си направи самоотвод по делото. Той посочва, че като дългогодишен съдия по наказателни дела в апелативен район Бургас, логично е имал продължителни професионални отношения с подсъдимия в качеството му на Началник на Затвора Бургас.

Предвид тези обстоятелства и за да се избегне всякакво съмнение в обективността и безпристрастността на председателя на съдебния състав и на съдията – докладчик, както и за да се осигури на подъсдимия справедлив съдебен процес по смисъла на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, Апелативен съд Бургас определи, отвеждането им от разглеждане на делото.

Пресцентърът уточнява, че Окръжен съд Бургас с присъда от 05.11.2014 г. оправда подсъдимия Деян Костов по повдигнатото му обвинение за извършено престъпление по служба. Той бе признат за невиновен в това, че на 23.03.2007 г. в гр. Бургас в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение – Началник на затвора гр. Бургас, е превишил властта и правата си, като с издадена от него Заповед № 34/23.03.2007 г., преместил в затворническо общежитие от преходен тип – „Житарово“, лишен от свобода, изтърпяващ наказание при строг режим, в нарушение на разпоредбите на Закона за изтърпяване на наказанията, с цел да набави за другиго – преместения – облага, изразяваща се в това, че е преместен в затворническо общежитие от преходен тип за изтърпяване наказанието при по-лек режим от наложения му, без да има за това решение на оправомощена комисия. От това са могли да настъпят немаловажни вредни последици: уронване престижа на институциите – българския съд, Министерство на правосъдието, ръководството и администрацията на местата за лишаване от свобода.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук