17.1 C
Бургас
събота, юни 15, 2024

Откривателят на мощите на Св. Йоан Кръстител стана почетен гражданин на Созопол

Созопол отпразнува своя празник- Денят на Света Марина в препълнения амфитеатър.

В обръщението си към своите съграждани и гостите на Созопол, кметът Панайот Рейзи подчерта, че откриването на мощите на Свети Йоан Кръстител, на остров Свети Иван, са превърнали древна Аполония  в град- исторически център не само за България, а и за света. Затова съвсем закономерно проф.  Казимир Поконстантинов, откривателят на мощите, беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Созопол“.

Археологът получи от кмета и председателя на общинския съвет Красимира Германова икона на Света Марина. Проф. Попконстантинов  подчерта, че да си почетен гражданин на град с 2621-годишна история е чест и това чувство може да се сравни само с момента, когато във Виена е  получих Хердеровата награда за изучаване на европейската култура.

Ректорът на Минно-геоложкият институт  – проф. Иван Нишков връчи грамота на Рейзи, тъй като Созопол е успял да се пребори с Истанбул и Белград за домакинството на 40-ти юбилеен Балкански Конгрес по обогатяване на полезните изкопаеми през 2013г. Тази номинация дава шанс Созопол да развива успешно конгресен туризъм.

Вечерта продължи с изпълнение на група „Мистик“. След атрактивните момичета на сцената излязоха  трио „Грамофон“, които, с част от песните на група „Любе“, развълнуваха генералния консул във Варна Юрий Соловьов.

Празникът завърши със заря над нощен Созопол.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук