10.4 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Откриват барелеф на Александър Фол в Малко Търново

Днес пред Исторически музей – Малко Търново ще бъде открит балереф на проф. Александър Фол. Откриването на паметният знак е по повод посмъртното удостояване на големия български учен от Общинския съвет – Малко Търново със званието „Почетен гражданин” на странджанския град. Балерефът, пред създадения под негово ръководство музей, отбелязва и наименуването на местната културна и изследователска институция на основателят на съвременната българска тракология.

Делото и заслугите на проф. Фол за Странджа не се изчерпват с отбелязаните по този достоен начин приноси. Дълги години той беше несменяем председател на Общия научно-консултативен съвет на най-голямата териториална научно-изследователска програма в България. В създаденият от него център в Малко Търново бяха проведени редица научни изследвания и експедиции.

Александър Фол е роден в София на 03 юли 1933 г. в семейството на режисьора и писателя Николай Фол и писателката Вера Бояджиева Фол. През 1957 г. завършва история в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, където изучава и класическа филология.  През 1966 г. защитава научната и образователна степен „кандидат на историческите науки” с дисертационен труд на тема „Траките в Западната Римска империя”);  През 1985 г. защитава научната степен „доктор на историческите науки с докторски труд на тема „Тракийският орфизъм”.  Специализира във Франция, Италия и Германия. 
7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук