17.6 C
Бургас
събота, май 25, 2024

Откриват българската изложба в Лувъра

Днес се открива изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“ в Музея „Лувър“ в Париж. В изложбата участват 1629 експоната от 17 български музея. Сред експонатите попадат и находки от Бургас, Созопол и Несебър. 

При повишени мерки за сигурност отпътуваха две от най-ценните находки на Археологическия музей в Бургас. Преди месец  две френски реставраторки се погрижиха за каменния релеф на богинята Кибела, датиран от края на V век пр.Хр. и за мраморната статуя на мъж, датирана от края на VІ век пр.Хр. Куросът без глава е най-ранната статуя, открита в българските земи – на полуостров Атия.

Археологическият музей в Созопол предоставя 24 уникални археологически обекта от най-ранната антична история на града. Според директора на музея Димитър Недев това са световни образци, които отдавна са познати на френските специалисти, но сега ще могат да бъдат достъпни за милионите посетители на Лувъра.

Сред артефактите от Созопол са уникални вази и кратери от VІв. началото на Vв., които са най-добре запазените образци на античната вазопис в цял свят. За първи път музея в Созопол ще напусне гроб от Некропола на града, чиято датировка е от средата на VІ в.

Осем несебърски артефакти ще бъдат показани на българска изложба. Те са три теракоти с глави на сатир, нимфа и палмети, керамичен лекит с релефна украса, друг керамичен съд за течности, женско протоме и две фигури, бронзова хидрия и мраморна плоча, посветена на богинята Кибела.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук