20.4 C
Бургас
петък, април 26, 2024

Откриват карнавала на биоразнообразието на 27 май

На 27 май ще се проведе Карнавал на биоразнообразието. Това съобщават от Българска фондация „Биоразнообразие“ – Бургас. Той ще се проведе за шести път. Проявата събира на една сцена най-малките жители на града, маскирани и костюмирани като невероятни и съвсем истински животни и растения.

Малчугани от детските градини ще дефилират на откритата лятна сцена „Охлюва“ в Морската градина на 27 май (петък) от 17.00 часа, за да зарадват родители, учители и гости на празника. Българска фондация Биоразнообразие, в партньорство с Община Бургас, Регионална инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Бургас и „Победа“ АД, ще създаде един природозащитен празник, на който участниците ще разкажат кой вид представят и какво знаят за него, а по-възрастните им помощници (учители, родители, баби и дядовци) ще демонстрират невероятните си способности да покажат нашите редки видове чрез костюми, маски, шапки, боди-арт, сценки и т.н.

Ще се радваме да привлечем интереса на малки и големи към бургаските езера и техните обитатели. Карнавалът е добра възможност за бургазлии да научат колко важен е нашият град за опазването на природата, колко ценни видове живеят около нас, както и факта, че няма друг такъв голям град в Европа, в границите на който да се наблюдават толкова различни и редки видове, град, през който минава миграционният път на птиците Виа Понтика.

Надяваме се и тази година да се включат много деца – бъдещи природозащитници, облечени като птици, растения, жабки, бозайници, риби, насекоми, солнични рачета, ларви и комарчета… Специално жури ще връчи награди за най-ефектен костюм на диво растение или животно, срещащо се в бургаските езера, за „най-зелен“ костюм, за най-ефектно и артистично дефилиране, за най-добра и оригинална изява – пресъздаване на приказка, басня, авторска творба, танц и др.

За победителите и за всички участници ще има награди и лакомства, осигурени от организаторите. В празника може да се включи и индивидуално всеки, който желае на място и без предварителна заявка. Карнавалът на тема: „Малките жители на града представят дивите обитатели на Бургаските езера“ се организира в рамките на проект „Солта на живота“ на БФБ, финансиран от Програма LIFE+ на ЕС.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук